Nytt utstyr er kult!

Det er ikke billig å være trommeslager, og dessuten må du ofte vise ryggen til alle de dumme trommeslagervitsene. Du vet: "Hvordan vet man at scenen er i vater? ... Det er når trommisen sikler fra begge munnvikene... " Nå, men her er en liten oppmuntring som kanskje kan gi ny inspirasjon. La oss starte med danske Henrik EngQvist fra Helsingør, som har blitt kåret til verdens beste trommeslager. Her er han med sin egen "Engqvist Unit"


Mye av det Henrik spiller er veldig jazzete og inneholder en del "hjerneføde", men her har jeg valgt et mer mainstream blues-klipp.

Alt om trommer

Statistisk sett gjetter vi her hos DanMusikk.no på at en trommeslager på vanlig hobbynivå kanskje kjøper totalt tre trommesett i løpet av sin karriere – sett bort fra diverse småanskaffelser

 1. Det første settet, som pr. definisjon må skiftes ut med noe bedre så du føler en utvikling (også) på utstyrsfronten. Og den sannheten gjelder morsomt nok uansett hvor godt eller dyrt ditt første sett har vært... Det vil alltid være en tendens til å bytte det ut før eller siden.
 2. Det andre settet, som er det første "ordentlige" trommesettet, og hvor du har tenkt litt mer over sakene. Du har nok også fått en tydeligere idé om hvor du gjerne vil hen med musikken din, og er dermed bedre rustet til å kjøpe inn nytt.
 3. Tredje gang er lykkens gang, og du har nå en del år under beltet som trommeslager. Kanskje har du også blitt grå i tinningene og har plass i huset, så NÅ kjøper du drømmesettet ditt - det er både dyrt og vakkert!

I tillegg til disse større anskaffelsene kjøper du naturligvis diverse småting hele tiden. Det må naturligvis brukes en del trommestikker, men man går heller ikke av veien for en ny crash-cymbal i ny og ne, og kanskje en dobbelpedal til basstrommen er et must i ditt nye dødmetall-band? Og skinnene dine burde nok også ha vært byttet for tre uker siden...

Her er for øvrig noen gode råd om hva du må tenke over før du kjøper


... Dyrt trommesutstyr?

Gitarister forstår alt om det, fordi de tilsynelatende bare VIL blendes av det nyeste - eller i noen tilfeller det eldste - utstyret som kan kjøpes for penger!!

DU er imidlertid i en situasjon hvor du har valgt å spille på noe av det dyreste utstyret på scenen - og samtidig det som er vanskeligst å transportere til spillejobbene... Ja, verden er ond og urettferdig...

Men bare for liksom å tilkjennegi at vi hører deg, så har vi lett opp litt inspirasjon på nett, og bringer derfor noen triks og ideer til hvordan du kan pimpe opp lyd og opplevelse, uten at det trenger å være forbundet med store kostnader.

Tips om trommer

Her er noen gode råd av svært blandet karakter, som alle kan være med på å gi deg et lengre eller artigere liv som trommeslager.

 • Beskytt hørselen din! Du sitter et sted hvor hørselen din er svært utsatt, og du vil gjerne kunne spille resten av livet - eller så lenge det er artig. Det finnes mange slags ørepropper, fra apotekets rimeligste modell til de som du får formstøpt og tilpasset hos en audiolog. I et kort og utsatt øyeblikk kan du ta et par vanlige hodetelefoner på deg når du spiller - de virker fint!
 • Spill sammen med andre! Noen ganger trenger du bare et par andre musikere for å få settet ditt til å klinge mye bedre! Kom ut av din komfortsone engang imellom og prøv noe nytt - enten det er på en jam eller ved å oppsøke musikere innen en annen sjanger enn den du er vant til å spille selv. Å spille for seg selv har sine begrensninger som du kun kan bryte ved å spille sammen med andre (flinke) musikere.
 • Sørg for at du har en ordentlig trommestol! En god plassering bak settet gjør at du får mer lyst til  å tilbringe tid akkurat der, og at du i ytterste konsekvens ikke sliter unyttig på rygg, skuldre eller nakke. Prøv å innrette settet ditt sånn at du ubesværet kan nå alle deler av det, uten å anstrenge deg unødvendig. Hvis du spiller med en ekstra basstrommepedal, så overvei om den skal plasseres på yttersiden av hi-hat-pedalen, slik at du ikke trenger å vri deg unødig for å nå den, og slik bruke den mer effektivt.
 • Skaff deg et sett trommemikrofoner! De gir deg mulighet for å ta opp og spille inn i villskap, og du får også bedre muligheter når du øver ved å kunne tilpasse lyden akkurat som du gjerne vil ha den. Det gir nytt liv til trommespillet ditt hvis du bare tilfører akkurat den mengden romklang eller finstilling av lyden, som gir det der lille ekstra. Finn for eksempel et sett mikrofoner til den prisbevisste trommeslageren ved å plassere musepekeren og klikke bestemt og velopplagt akkurat her...
 • Lek med seiden på skarptrommen. Finn ut hva som skjer med lyden og følelsen av å spille  på trommen når du enten strammer eller løsner seiden litt. Bare pass på å ikke stramme seiden for mye, for da kveler du resonansen i trommen!
 • Lær å stemme trommene dine. Det er ikke så vanskelig som det høres ut, og settet ditt vil alltid høres veldig mye bedre ut når de er velstemte! Klikk her og finn en nøkkel til å gjøre det med, og her for å se våre tromme-stemmere.
 • Gi cymbalene dine nytt liv ved å endre konstruksjonen deres - eventuelt med hjelp fra en cymbal-smed. Du kan også selv gjøre noe artig ved å henge en liten kjede ned over cymbalen – en slik som du sikkert har på negleklipperen din eller på gummiproppen i vasken.
 • Få undervisning hos en kompetent lærer - eventuelt en lærer som spiller en annen sjanger enn du normalt beskjeftiger deg med. Det gir ny inspirasjon, og plutselig er ditt musikalske ordforråd fordoblet!
 • Eksperimenter med type og belegg på slagdelen av basstrommepedalen. Materialer klinger forskjellig, så det er rik anledning til å bytte ut og eksperimentere for å gi deg en ny lyd. Er du økonomisk bevist, så kan du prøve med å trekke en sokk over slaghodet, for derved å endre lyden. Det er også en god idé å sørge for at anslaget treffer så nært midten av basstrommen som mulig. Det gir en bedre tone, og pedalen "sparker tilbake" under foten din, på den helt riktige og spenstige måten som gir nytt liv til spillet ditt.
 • Det er enkelt og rimelig å prøve noen nye trommestikker. Du kan se utvalget av DanMusikk.no sine stikker ved å klikke her.
 • Og til sist: Det er kanskje ikke det artigste rådet, men hold settet og øvrig utstyr i god stand - så både varer det lengre og lyder bedre! Skaff deg riktig verktøy og en spray med WD 40, så er du godt utrustet.

Nytt trommesett

Er du der i utviklingen din hvor du begynner å bli klar til et nytt trommesett, så klikk her og se hva vi har i hyllene!

Eller el-trommer?

Du kan også være et sted i livet hvor du trenger nytt leketøy, eller hvor du gjerne vil kunne øve deg på trommene mens din mor leser eller dine egne barn sover. Frykt ei, for vi har også mange kule sett på el-fronten. Du kan klikke på bildet her nedenfor og se utvalget!

Det er litt av hvert - fra triggermoduler via trommepads til hele sett.

Verdens beste trommeslagere

La oss avslutte med WatchMojo.com sin liste over rockens ti beste trommeslagere. Den slags er naturligvis helt og fullstendig subjektivt, så hva mener DU? Er det noen som burde være på listen, og hva gjør Ringo Starr på en liste over de beste?