Motivasjon

Nå mot slutten av året er det tid til å tenke frem mot det neste... Nyttår er en god anledning til å gjøre opp status og stille opp nye mål for hva du gjerne vil oppnå det kommende året. Nå er jo musikk noe sånn underlig, svevende noe som kan være vanskelig å måle, så hva med i stedet å fokusere på innsatsen din?

Her er en guide til hvordan du skal få øvd så mye som du gjerne vil det kommende året. Dypest sett handler det jo "bare" om motivasjon, så tenk litt over disse punktene før du kaster deg ut i det...

Lytt til musikk

Prøv å lytte (mer) til den sjangeren du spiller akkurat for tiden. Hvis du skal forberede deg til en jazz-jobb, så nytter det jo ikke at du hører på f.eks. norsk doom-metall hele tiden. Lytt til jazzen, eller hva det nå er du jobber med akkurat nå, og så vil du oppleve at din egen musikalitet helt automatisk begynner å bevege seg i samme retning.

Vær tett på instrumentet ditt

Instrumentet ditt kaller på deg! Jo tettere du er på det, og jo lettere adgang du har til det, jo mer får du spilt! Hvis munnharpa di ligger nede i kjelleren eller i sykkelskuret, så kan du ikke høre den rope - og så får du ikke øvd! Hvis kontrabassen derimot står ved fotenden av sengen din, slik at den er det første du ser om morgenen, så får du øvd!!

Få en reisekamerat

Nesten uansett hva du spiller, så fås nettopp ditt instrument garantert også i en reiseutgave. Det finnes reisegitarer, -basser, -tamburiner, -blokkfløyter og alt mulig annet mellom himmel og jord. Benytt deg av det, så du aldri drar hjemmefra i lengre tid av gangen uten å ha mulighet for å spille. Man kan synge, spille, eller som Matt Harding, danse over hele verden - og Matt gjør det hvert eneste år. Her kan du se hva han opplevde i 2016


Prøv noe nytt!?

Selvfølgelig blir du ikke verdens beste jazzpianist hvis du kun synes det er artig å spille vuggeviser eller salmer fra kirkesangboken. DERMED er tingene satt på spissen... MEN for å unngå stagnasjonens grimme ansikt, bør du engang i mellom prøve å lytte til eller spille noe helt nytt! Selv beveger jeg meg mest innenfor noe som vel best kan betegnes som blues-rock, men til tider forsøker jeg å spille jazz, og når jeg så vender tilbake til min egen sjanger igjen, kan jeg som regel merke at noe har endret seg – at spillet mitt har blitt mer nyansert.

Se Thom's Guide to Jazz på Youtube.com akkurat her - kanskje du også kan lære noe?


Se og hør musikk live

Det er velkjent, at det kan booste motivasjonen din å oppleve dine idoler i virkeligheten. Stikk ut og hør musikk så mye som du har tid eller råd til, for det er statsgaranti på at opplevelsene vil tilføre  livet dittt en verdi som du ikke kan oppnå på andre måter!

Selv et ukjent, lokalt band kan overraske og motivere deg, hvis de virkelig leverer varene, og på den annen side - hva er det verste som kan skje? Hvis du er så uheldig å oppleve en virkelig dårlig konsert, så kan du gå hjem med den der følelsen i magen som forteller deg at "dét kunne jeg ha gjort bedre" - og så har selvtilliten din fått en liten boost...

Vær kreativ

Ja men selvfølgelig er det viktig å kunne sine skalaer og arpeggioer men det kan også lett bli kjedelig å øve seg på. Og det finnes faktisk innen den rytmiske musikken masse eksempler på musikere som har drevet det til noe uten å vite det minste om musikkteori.

Kunsten er å være kreativ - skap noe nytt! Ved å bruke det du allerede vet, kan du skape ny musikk og ha det artig på samme tid - og hvis du gjør det lenge nok, er jeg helt sikker på at du også lærer mer om musikken og ditt instrument.

Moralen er at du må huske å leke med musikken!

.... Men husk...

La nå være med å pine og plage deg selv for mye hvis du ikke når målene eller lever opp til dine egne ambisjoner! Du har det ikke travelt, og musikken er en reise i seg selv.

Det må alltid være artig å spille musikk, og hvis du ender med å fokusere for mye på det negative i form av dét du ikke får gjort, så får ikke den musikalske delen av livet ditt den verdien for deg som du fortjener. Vi må huske å ha det artig, for det er jo til syvende og sist det musikken handler om!

Se bare her hvordan noen av verdens beste klassiske musikere forstår å more deg med en gammel diskoklassiker - moroa starter for alvor omtrent 30 sekunder inn i videoen