Spotify

Jaja, vi kjenner alle til Spotify, og noen av oss strømmer også musikken vår derfra... Så hvor vil DanMusikk hen med en overskrift om en strømmetjeneste som er i ferd med å bli gammelt nytt?

La oss se på en overbevisende rekord, som ble satt her i starten av 2021:

  • 15,7 millioner strømminger på én dag
  • 17 millioner strømminger dagen etter
  • Første sang som er strømmet mer enn 80 millioner ganger på én uke
  • Eneste artist som debuterer med sine to første singler på topp 10 av Billboards liste "Hot 100"

Vi snakker her om én av pop-himmelens klarest lysende stjerner for tiden. Hun er bare 18 år gammel, 165 centimeter høy, og hun har allerede satt sitt merke på den kommersielle delen av musikkhistorien som aldri vil kunne slettes igjen. Hun er naturligvis

Olivia Rodrigo

Hun fortsetter med å sette rekorder, og imponere selv garvede musikere med sine evner og sin låtskriving. Olivia Rodrigo er som nevnt kun 18 år gammel, og hennes debutalbum "SOUR" setter den ene rekorden etter den andre. Nå venter vi alle sammen på en verdensturné, så fansen kan få oppleve henne live!

Det har nok nesten alltid ligget i kortene at Olivia Rodrigo skulle bli til noe innen den levende kunsten. Hun tok leksjoner i sang og skuespill allerede fra hun var seks år gammel! Karrieren tok fart allerede da hun var 12-13 år gammel, med en rolle i filmen "An American Girl: Graces Stirs Up Success", og fra 2016 spilte hun en fremtredende rolle i Disneys serie "Bizaardvark". Senere ble det til en rolle i serien "High School Musical" - også for Disney, og underveis har hun fått lov å skrive og spille inn noen av låtene til de produksjonene hun har medvirket i.

High School Musical: The Musical: The Series

Olivia Rodrigos egentlige gjennombrudd som låtskriver var nok låten "All I Want", som hun skrev til "High School Musical", og hvor hun også var med på å skrive låta "Just For A Moment". La oss bare nyte en alternativ versjon av videoen til "All I Want" her.

 

 


Det er jo kult at hun selv har skrevet låten, og på dén måten får jo serien et lite anstrøk av virkelighet!

Olivia skriver selv på sin nettside at hun elsker å skrive låter, og at det faktisk er hennes yndlingsbeskjeftigelse i livet. Dét kan man virkelig godt høre, når man setter seg til å lytte til debutalbumet.

SOUR

Olivia Rodrigos prestasjoner innen film og serier overbeviste de mektige musikkselskapene Interscope og Geffen, og starten av 2020 bød på en god, gammeldags platekontrakt til Olivia Rodrigo. Hun brukte deretter sin isolasjon under den verdensomspennende Corona-pandemien til å skrive låter og spille dem inn i garasjen sin, og det er det debut-albumet "SOUR" kom ut av. La oss vende tilbake til musikken og smake på debutsinglen fra albumet. Her er "drivers license».

 

 

 

"drivers license" stod for de første tre av de rekordene jeg fikk nevnt i innledningen til denne artikkelen. Singelen utkom på Spotify den 8. januar i år, og allerede den 11. januar slo den Spotifys rekord for flest strømminger på verdensbasis med 15,7 millioner - en rekord som kun stod ved makt i ett enkelt døgn, for allerede den 12. januar 2021 slo hun sin egen rekord med ærefryktinngytende 17 millioner strømminger!!!

Oppfølgeren "déja vu", som er én av mine personlige favoritter, gjorde det også helt urimelig godt og byr på stor låtkriving med ætsende ironi og en dårlig skjult bitterhet. Mange av låtene handler om break-ups, men det er OK så lenge hun gjør det så vitende og poetisk - med en stram smak av bitterhet. Jeg liker for eksempel ordene fra låta "traitor", hvor hun synger om en ekskjæreste som gikk litt for raskt videre til en annen som han allerede hadde kontakt med mens han datet låtens jeg-forteller, og som fortelleren har tatt skritt til å snakke med andre typer om. Han får følgende "salut" med på veien: "Guess you didn't cheat... But you're still a traitor!»

Albumet "SOUR" utkom 21. mai 2021, og hvis ikke Olivia Rodrigos verden allerede var forandret etter de tre første singlene, så ble den det i hvert fall med albumets mottak av fans og anmeldere. Hun er for eksempel blitt kalt "en av generasjon Zs største artister", og albumet hylles som en av de beste "overgangsplater" siden Taylor Swifts. Og nå da vi allikevel snakker om Taylor Swift, så nevner Olivia selv Taylor Swift som ett av sine største forbilder. Dét kan man på en måte godt høre i låtkrivingen, men Olivia Rodrigo er allikevel helt sin egen greie!

Hun elsker som nevnt å skrive låter, og har gjort det så langt tilbake hun kan huske! Dét understreker jo også et gammelt poeng fra disse sidene: Nemlig at låtkriving er en muskel som må trenes, og at man blir bedre jo flere låter man skriver.

Olivia Rodrigo holder i hvert fall ingenting tilbake i låtskrivingen sin, og flere av hennes låter har da også vunnet en advarende, liten "E" før tittelen på spotify. Hvis du ikke allerede vet det, så betyr dét at det er "explicit lyrics" i låten - altså et mer fargerikt enn egentlig pent språk...

Her tar vi en titt og en lytt på "deja vu", som inneholder så bitre og ætsende linjer som "I made the jokes you tell to her" og at den mistede typens nye kjæreste sikkert kun kjenner Billy Joel på grunn av låtens forteller. Det er megakult, godt fortalt/skrevet, og så er melodien og sangkunsten bare helt topp.

 

 


Og joda... DanMusikk.no's undertegnedes skribent er en sur gammel rockedinosaur... Men henne her kan jeg altså like riktig godt, og så gjør det jo ikke noe at gitaren igjen har sneket seg inn i toppen av hitlistene, for den (gitaren) er med i både elektrisk og akustisk form på "SOUR". Ettersom Spotify allikevel gir oss muligheten for å legge inn lenker til musikk, skal du ikke snytes for en smaksprøve på låtene fra "SOUR", som du kan prøve å gi en lytt her.

 

 

 

... Og la oss da også bare gi deg muligheten for å se "SOUR Prom" - en liten konsertfilm med klassisk, amerikans prom-tema, som Olivia Rodrigo har gjort tilgjengelig for sine fans

 

 


Hvis du vil vite mer

Hvis du er interessert i å vite mer om Olivia Rodrigo, kan du besøke hennes egen offisielle nettside ved å klikke akkurat her, og det er også flere lenker og detaljer på Wikipedia-siden om henne. Dén finner du ved å klikke her, og begge lenkene åpner i nye vinduer!

Endelig kan jeg anbefale hennes offisielle kanal på Youtube.com, hvor det er musikkvideoer og tekstede versjoner, hvor du kan komme lyrikken ordentlig inn på livet. Dén kanalen finner du ved å klikke her!