En god forklaring

Er det for vanskelig eller tidkrevende å lære noter? Fortvil ikke, for verden ligger åpen for deg når du med et minimum av tid og energi har lest denne artikkelen!

Tabulatur er ifølge ordboken "et system som viser plasseringen av fingrene på instrumentet". Det høres litt tørt ut, men er heldigvis hverken kjedelig eller vanskelig å lære - og så kan du plutselig spille all verdens låter og melodier på din gitar eller bass! Når du først kommer i gang er det lett og logisk å bruke, og som nevnt svømmer Internettet over med gratis gleder som bare venter på deg.

Du bestemmer jo heldigvis selv hvor mye du ønsker å gjøre ut av det, og det vil alltid være en god idé å ha mulighet til å høre den låta du jobber med. Systemet med tabulatur angir også noteverdier - altså hvor lange tonene skal være. Men du kan lett hoppe over den delen - særlig hvis det er en låt du kjenner godt. Det håper jeg for eksempel er tilfellet med den lille strofen jeg gjerne vil lære deg lengre ned i denne artikkelen!?

Hvis du gjerne vil se hva du kan få ut av å lære tabs, så ta for eksempel en titt på siden Ultimate Guitar på internett, hvor det knapt er en låt du ikke kan lære. Likevel er siden internasjonal og engelskspråklig, så det er inntil videre kun et sparsomt utvalg av skandinaviske låter. Du finner den ved å klikke her, og linken åpner i et nytt vindu.

Lær å lese tabs

Hvis du ikke kjenner til systemet på forhånd, vil du nesten ikke kunne tro hvor lett det er å bruke!

Her ser du halsen fra en gitar - det er der du setter fingrene dine for å få den til å frembringe de tonene du gjerne vil høre når du slår an strengene...

Se for deg at du legger gitaren flatt ned i fanget, slik at gitarens kropp og strengene er vannrette, og du ser rett ned på dem. Så er du allerede godt i gang! Til å begynne med har du kun bruk for én enkelt opplysning i tillegg - nemlig at metallstripene på tvers av gitarhalsen heter "bånd", og at det er de som bestemmer hvor lys eller mørk tonen blir når du setter en finger - ikke PÅ, men MELLOM båndene! Men den slags vet du sikkert allerede.

... Og så vet du selvfølgelig også at båndene har nummer.. Man snakker for eksempel om "første bånd", som du bruker når du setter fingeren på én eller flere strenger mellom sadelen (den lyse tverrbiten rett under gitarens hode) og det nærmeste båndet på halsen. Det er der det største mellomrommet til neste bånd er, mens avstanden blir stadig kortere og tonene lysere jo lengre oppover halsen vi kommer. Hvis du er helt fersk på gitar, så fatt mot! Du lærer deg kjapt å huske at punktet med de to prikkene er tolvte bånd, og hvor de øvrige båndene ligger i forhold til det! Alt blir nok bra!

Viktig: Du skal selvfølgelig ikke spille på gitaren mens den ligger i fanget med strengen opp. Men du skal vite at tabulaturet er skrevet som om du ser instrumentet fra denne vinkelen. Men når vi nå likevel er inne på det, så la oss nyte en låt med avdøde Jeff Healey, som på grunn av sitt manglende syn fant det mest naturlig å spille på akkurat dén måten. Her er han med sitt eget band på den berømte jazzfestivalen i Montreux i Sveits i et opptak fra 1999.


Han var da fantastisk, ikke sant? Dessverre gikk han bort allerede som 41-åring den 2. mars 2008.

Nå, men tilbake til emnet! Her er et eksempel på et par enkle toner i "tab".

Forskjellige tabs

Vær for øvrig oppmerksom på at du kan finne tabs i mange forskjellige utgaver. I sin reneste og mest korrekte form vil du se tabulaturen under en linje med "vanlige" noter - og noen ganger må de leses i sammenheng, fordi du kan komme ut for at tonelengden kun fremgår av den øverste linjen med noter - og altså ikke av tabulaturet.

I andre tilfeller kan du møte en litt mer "rå" utgave, hvor tabulaturet er "håndbygd" med vanlige tall, bokstaver og tegn - for eksempel inngår det ofte en hel del bindestreker som brukes til å illustrere enkeltstrengene med. Du kan se et eksempel på en sånn oppbygging ved å klikke her (åpner i nytt vindu) - forvirrende ikke sant?

Avanserte tabs

Ja men Allan.. Glemmer du ikke noe?

Hvis du sitter med den følelsen, så la oss bare slå fast at det her handler om å komme ordentlig i gang, så jo - jeg utelater en hel del informasjon som noen ganger står i tabulatur du kan finne på nett eller i bøker. Tabulatur rommer også til tider informasjon om hvilken finger du trenger på henholdsvis den ene og/eller den annen hånd, og hvilken retning du skal slå an strengen med plekteret (hvis du bruker det). Formålet her er imidlertid bare å få deg godt i gang, så jeg har valgt å utelate en del informasjon. Hvis du vil ha en fullstendig gjennomgang, kan jeg anbefale MusicRadars sin, som du finner ved å klikke her. Der kommer man vidt omkring, og du kan lære om tremolo-picking, dive-bombs og mye annet snadder... Se for eksempel MusicRadars bilde av en "wammy bend" her ute til venstre, som viser at du skal bende tonen C både opp og ned med din tremolo-arm - noe som for øvrig krever et godt toneøre.

Nå, men vi må videre med vårt lille prosjekt med å få deg selvgående innen tabs.

Start her!

Som vi var inne på litt lengre opp i teksten, så symboliserer hver "strek" en streng, og tallene angir båndet på gitarhalsen hvor du skal sette fingrene. Du kjenner sikkert allerede til noen grunnleggende akkorder, men la oss se på hvordan de ser ut i tabulaturet. Bær over med min klønete strek, og nyt i stedet det faktum at du får en helt eksklusiv og "håndbygd" innføring i emnet.... Helt, helt gratis...

Til høyre ser du noen av de mest vanlige akkordene - slik de ser ut i tabulaturet. Det er snakk om akkordene A, D og E, som du sikkert allerede kjenner til, men hvis du ikke gjør det, så er "akkurat nå" et riktig godt tidspunkt å lære dem på. Normalt kan du regne med at hvis det ikke står noen tall på en "streng", er det fordi du ikke skal slå den an. For pedagogikkens skyld har jeg her markert strengene som ikke skal slås an med X. Jeg kan nesten ikke være bekjent av å forvirre deg ytterligere, men jeg er nok nødt til å nevne at normalt når du treffer på en sånn "X" på en linje, så betyr det at strengen skal slås an mens du legger venstre hånd løst over den, slik at den ikke gir en egentlig tone, men nærmest en tromme-lyd.

Hvis du kombinerer disse tre akkordene kan du allerede spille refrenget til den gamle klassikeren "Wild Thing"!

Hammer-ons, bends og mer av det gode.

Hvis spillet ditt skal ha liv, så er du også nødt til å forholde deg til et par andre, grunnleggende konsept innen tabulatur (og gitarisme i det hele tatt).

"Hammer-on" er en teknikk hvor du ikke slår an tonen på vanlig måte, men i stedet produserer lyden ved å "hamre" en finger ned på strengen over halsen - hardt nok til at den lager en tone.

"Pull-off" er den omvendte versjonen av samme teknikk, slik at du lager en tone ved å "trekke" fingeren av strengen i en lett skrapende bevegelse. Du kan se her ute til venstre for teksten, hvordan de to teknikkene ser ut i tabulatur på 5. og 7. bånd av G-strengen - to toner som du med fordel kan bruke over en blues i A eller en A-mollakkord, men det er en helt annen historie...

Hvis du gjerne vil vite hvordan en velsignelse av hammer-ons og pull-offs høres ut, så la oss bare ta et klassisk stykke med AC/DC. Det som lead-gitaristen Angus Young spiller i innledningen består utelukkende av hammer-ons og pull-offs, og det ser man svært tydelig når han står med høyre arm i været mens han spiller!


"Bends" er når du slår an strengen og "bøyer" tonen oppover. Som nybegynner vil du ofte møte en sånn liten fyr som du ser ute til høyre. Der viser jeg at du skal slå an strengen (i dette tilfelle G) med fingeren på syvende bånd (tonen D), og deretter skyve eller trekke i strengen slik at lyden blir en hel tone høyere. Det tilsvarer å sette fingeren på 9. bånd. Det kan også stå "1/2" - i så fall er det naturligvis en halv tone du skal bende opp, tilsvarende å sette fingeren på 8. bånd.

I blues vil du ofte møte noe som heter "quarter tone bends" - altså at du skal bøye strengen en kvart tone, slik at den gir en tone som ligger midt i mellom det båndet du har satt fingeren på og det neste - i oppadgående retning. Spiller du blues i A, vil du oftest starte med å bøye tonen C på G-strengens 5. bånd en kvart tone opp, til du får den lyden du ville ha oppnådd hvis du i stedet satte fingeren på 6. bånd - uten likevel å bøye den fullt så langt. Du kan se ute til venstre hvordan en slik bend ser ut.

Nå tilhører jeg den gitaristskolen som mener at du skal benytte enhver anledning til (med måte) å presentere din lytter for en liten vibrato. Du vibrerer tonen ved å "riste" strengen opp og ned i bittesmå bevegelser. Det er veldig, veldig forskjellig hvordan gitarister velger å gjøre det med hensyn til bevegelsens hastighet og utsving, og vibratoen er én av de mest personlige teknikker som i noen tilfeller til og med kan få deg til å gjenkjenne en gitarist - bare ved å lytte til en frase eller to. Én av de helt store stjernene på den himmelen er den avdøde blues-legenden BB King, som du her kan studere nærmere på et live-opptak av hans nok mest kjente låt - "The Thrill is Gone" fra Montreux. Jeg så ham for øvrig selv på den verdensturnéen som opptaket stammer fra... SÅ gammel er jeg...


Legg merke til hvordan han rister hele venstre hånden i store bevegelser for å vibrere tonen! En vibrato vises som en vannrett "slingrende" linje - du kan se en hel masse av dem her nedenfor, når jeg presenterer en liten melodi for deg!

Du vil også ofte støte på en litt rask versjon av en "arpeggiert akkord". Det veldig fine uttrykket betyr at du slår an en akkord i en litt langsommere bevegelse, slik at man rekker (i et vist omgang) å høre de enkelte tonene - i form av strengene - i akkorden. Tabulaturet viser det som en slingrende linje med en pil i toppen, slik du kan se det her ute til venstre, hvor det er en G-dur akkord det går utover.

Tabs til en liten melodi

Nå da vi har kontroll på det grunnleggende, så la oss ta en titt på en liten melodi som er velegnet til oss begynnere. Her spiller vi melodien til "Happy Birthday", som jeg går ut fra at de fleste kjenner, og dermed er vi ikke bundet av noteverdiene når det gjelder lengden av enkelt-tonene. Tilfeldigvis er det også den melodien som den engelske statsministeren, Boris Johnson har bedt sine borgere om å nynne to ganger for seg selv mens de vasker hendene grundig for å være med på å bekjempe Coronavirusets spredning.

Nyt den her nedenfor i din helt egen versjon, og legg merke til at du får god anledning til å øve opp vibratoen din underveis.... Vær like oppmerksom på at du ikke skal spille de to siste tonene... Det er der hvor der står 16. bånd helt ute til høyre... Dit skal man aldri gå...

Det var da ikke så vanskelig, vel?

Så nå er du faktisk allerede godt i gang og utrustet til å fortsette din musikalske utdannelse ved selvstudium. Og når det så er sagt, så husk å komme deg ut og spille med andre, når trusselen fra Covid-19 engang har lagt seg igjen! Det finnes ingen erstatning for å øve deg, men til gjengjeld er vel det å spille sammen med andre musikere, ett eller annet sted, uttrykk for den høyeste mening med musikken!!

Når du har lært tabs

HELT utlært er det vel ingen av oss som noengang blir, og du skal ikke være redd for å øve deg. Husk også at musikk er en reise uten mål, fordi øvingen din, og i det hele tatt all den tiden du bruker på musikken din, utgjør målet i seg selv!

Du bør blad deg gjennom DanMusikk.no sitt utvalg av notebøker og tabs, som du finner ved å klikke akkurat her!

Og hvis du er fast leser av denne bloggen, så har du også i et tidligere avsnitt lest om Rick Beatos gjennomgang av Oasis' låt "Don't Look Back in Anger". Hvis den bloggen vakte din interesse, så kan jeg anbefale boken med tabs fra albumet "What's The Story, Morning Glory", som du finner ved å klikke på bildet av coveret dens her ute til venstre. Albumet er en udødelig klassiker som du bør høre og spille selv - NÅ!

... OG hvis du har kommet deg hele veien til slutten av denne artikkelen, så har jeg en liten gave i form av det som min matematikklærer i skolen kalte "repetisjon"... Her kan du få en rask gjentakelse av lærdommen om tabs - denne gang med Justin, som er en veldig aktiv underviser på Youtube.com. Følg med her nedenfor, og ta eventuelt en titt på Justins kanaler som du finner ved å klikke her. Justin har mer enn en million abonnenter, og det er nesten ikke det han ikke kan lære deg - og det gjelder også noen av de mest kjente låtene i verden! Men her er det altså tabs han gjerne vil fortelle om.


Riktig god fornøyelse på din musikalske reise!

Husk at du alltid kan kontakte oss via vår live-chat eller telefoniske support, hvis det er noe vi kan hjelpe deg med!