Youtube

... Youtube er den moderne verdens forbannelse... Jeg vet ikke hvordan du bruker tiden din, men selv har jeg i sannhetens navn en uhelbredelig vane med å bruke masse tid på 'tuben, hvor jeg finner frem til alskens brukervennlig informasjon om musikk og instrumenter. Men gjør vi ikke alle dét?

På den måten tar den ene videoen den neste, og timene suser forbi - timer som i stedet kunne vært brukt på å bli bedre til selv å spille musikk... Kanskje jeg bare må ta meg sammen...

NÅ, men sannheten er jo at vi alle tenner på forskjellige ting. Noen vil helst spille hele tiden, mens andre får et kick ut av selve utstyret og alle de soniske mulighetene for å oppnå forskjellige effekter og klanger. Min gode kollega, Kasper, kan for eksempel bruke hele og halve timer på å skru på knappene og få fete lyde ut av delay- eller synthpedaler, slik at signalet til slutt ikke minner så mye om noe som kommer fra en gitar. For mitt eget vedkommende har jeg en dyp og uimotståelig trang til å vite hvordan akkorder er oppbygd - altså hvorfor eksempelvis en E7#9 heter det den gjør, og hvilke toner som inngår i den. Samtidig liker jeg - som de fleste andre - å svelge unna overdådige mengder av informasjon om ting jeg synes om, men det er jeg på den andre siden også sikker på at vi er flere som gjør..

På veien rundt i mitt digitale DanMusikk-univers støter jeg på mange forskjellige ting, og noen av dem viser seg også med tiden å være anvendelige enten på fritiden eller i mitt musikalske arbeid. Faste lesere av bloggen her på DanMusikk.dk vil derfor ha møtt noen av "the usual suspects", som formidler viten om det gitaristiske universet på Youtube. Du har sikkert nylig møtt David Walliman, akkurat som også den utrolig vitende Rick Beato har opptrådt her noen ganger. I den litt penere og yngre avdelingen finner du for eksempel den britiske singer-/songwriteren Mary Spander.

Med ujevne mellomrom har jeg i tidens løp støtt på en fyr som ikke virker helt som de andre. For det første virker hans offentlig tilgjengelige videoer mindre polerte, eller gjennomredigerte, enn mange av de andre kanalene - men uten at det går utover kvaliteten. Hans videoer har ofte karakter av produktanmeldelser, eller "tips og triks", og selv i en produktanmeldelse vil man oppleve at stilen er veldig informativ, slik at han gjør alt han kan for å opplyse og utdanne sine seere med nyttig informasjon. På den måten får man noe med seg derfra som ikke bare har relevans for det spesifikke produktet som videoen handler om. Og så er det noe ved metoden som tiltaler en middelmådig gitarist som meg: Når han demonstrerer produkter er det ikke for mange effekter på signalet, og han spiller i grunnen ikke så voldsomt godt eller raskt at man sitter tilbake og føler seg (enda) dårligere.

Det er mange grunner til at du ikke bør undervurdere nettopp ham her. Han er

Philip McKnight

Phillip McKnight er født den 21. juni 1975, og er dermed i skrivende stund 46 år gammel. Han har skapt seg et levebrød ved å lage Youtube-videoer om gitarer, og det er ganske enormt hva du kan lære ved å følge med på hans allkunne. Han har da også et slagord som han kaller "Know Your Gear", og som du kan se i bildet øverst på denne siden med tilhørende logo. Det er jeg tilsynelatende ikke den eneste som har lagt merke til, for ifølge Youtube.com har mannen pr. i dag 327.000 følgere, hvilket er mange i gitarland - uten likevel på noen måte å være prangende.

Hele formålet med Phillip McKnights kanal på Youtube synes å være opplysning til oss - de gitarhungrende masser, som aldri kan få nok av å puste gjennom seks strenger - men det kommer vi nærmere inn på om litt. Phil McKnight startet i virkeligheten som bassist, men beskjeftiger seg nå mest med el-gitarer. Hans bakgrunn er at han selv har vært medeier av en musikkbutikk, og jobbet som tekniker med justering og oppsett av instrumenter.

Hver fredag holder Phillip McKnight en slag "fredagsbar" på Youtube, hvor han live-strømmer en virtuell samtale med sine følgere - kallt "Know Your Gear Podcast". Underveis kan det stilles spørsmål og sendes tipps-penger via et system som Youtube stiller til rådighet for nettopp dén slags. Det er dessverre en seanse som undertegnede skribent aldri selv har hatt anledning til å delta i live, fordi Phillip McKnight befinner seg i staten Arizona i nærheten av USA's vestkyst. Tidsforskjellen til skandinavia er dermed betraktelig. Heldigvis ligger strømmen fritt tilgjengelig på Youtube, hvor McKnight også senere forsyner klippet med "time stamps" - en slags kapittel-inndelinger så man kan navigere rundt med en slags innholdsfortegnelse i den ledsagende teksten. På dén måten kan du finne frem til nettopp de emnene som du har interesse for - uten å bruke tid på unødig fyllstoff.

Hvis du skulle være i tvil om hvor Arizona ligger, så kan du finne staten på dette kartet

 

 

 

Med geografien på plass kan jeg slå fast at det er en stat hvor det er både varmt og veldig, veldig tørt. Så hvis du skulle være i tvil om hva lav luftfuktighet kan gjøre med gitaren din, så har Phillip McKnight masse gode råd om den slags problemer. I all ubeskjedenhet har vi her på DanMusikk.no også begått en artikkel om din gitars kamp mot luftfuktigheten, og den teksten kan du finne akkurat her, eller ved å gi et lite klikk på lenken nedenfor når du har lest denne artikkelen.

Med hensyn til Phillip McKnight og "Know Your Gear", så tok det meg litt tid og flere forsøk på å nå frem til konklusjonen, men nå vet jeg at Phillip McKnights "hovedattraksjon" er

En lang "klinikk" om gitarer - hver uke

En "clinic" er et slags foredrag, hvor en mer eller mindre kjent gitarist underholder og informerer til felles gavn og glede. Det kan være i din lokale musikkforretning eller på en musikkmesse, som for eksempel Copenhagen Guitar Show. Det kan være både med og uten praktiske demonstrasjoner, som når den danske stjernegitaristen Søren Andersen bruker sine klinikker som opptakt til hele konserter. Kortversjonen er at du får lov å kikke inn bak kulissene, i hjernemassen hos en som vet mer om å spille gitar eller om studioteknikk enn du selv gjør.

... og her er vi så tilbake hos Phillip McKnight, for som nevnt stiller han seg til rådighet for nettopp dét - hver eneste fredag. Han har i skrivende stund nådd til nummer 253 av slagsen. En slik begivenhet får du mulighet til å følge her, og hvis du liker det, så er det flere der de kommer fra...

 

 

 

Du merker nok at det er en begivenhet av lengre varighet, men når først Phillip McKnight går i gang er han ikke til å stoppe igjen sånn uten videre, og dét trenger jo ikke å være noen dårlig ting. Jeg må med skam innrømme at jeg har fulgt en hel del av disse fredagsseansene til dørs, og jeg undres til stadighet over hvor mye interessant bakgrunnsviten som kommer frem om gitarer og om instrumentbransjen generelt. Og nettopp dét bør jo også være grunnen til at man fortsetter å lytte, for hvem interesserer seg for eksempel ikke for hva den fryktelige krigen i Ukraina betyr for rørforsterkerens fremtid?

Her er noen korte highlights av hva jeg har lært av McKnights kanal

  • Det er i utgangspunktet ingen som trenger en 100-watts forsterker lenger...
  • Hold båndene på din gitar pene, rene og jevne. Det er de ru kantene som gir mest slitasje på både bånd og strenger.
  • Som tommelfingerregel tjener en artist med et signaturprodukt ca. 6 prosent av det beløpet du gir for varen - men fratrukket mva.
  • Hvis gitaren din har vanskelig for å holde stemmingen, så er det som oftest sadelen som må få litt kjærlighet. Det er den som på engelsk heter gitarens "nut".
  • En rimelig gitar trenger bestemt ikke å være dårlig, når du bare selv vet hva du kjøper. Du skal bare vite at det har vært mindre tid til rådighet til å gjøre håndverket perfekt.
  • Man må behandle sine kunder pent hvis de spør om rabatt... Selv om man ikke kan gi dem det, så ender de kanskje allikevel med å kjøpe varen av dén forhandleren som har avslått rabatten på den peneste måten!
  • En original Klon-pedal koster nå mer enn 7.000 amerikanske dollar på Reverb.com
  • Den av gitarene dine du føler tettest bånd med rent følelsesmessig, vil normalt også være den du føler er "best". Det gjelder uansett om forbindelsen med den mest er basert på ren affeksjonsverdi. Forklaringen er mye lengre enn dét, men essensen er som gjengitt her, og resten kan du lytte deg til i "Know Your Gear Podcast 252" ved å klikke her.

"Know Your Gear Podcast" er med Phillip McKnights ord finansiert av hans følgere. Det må forstås sånn at seansen for hans eget vedkommende er lønnet av de drikkepengene som brukerne sender ham underveis, og å dømme etter de beløpene som blir nevnt, så er det slet ikke så dårlig betalt å være vert for et slikt arrangement. Men det viktige er at produktet - altså videoen - ikke er smurt inn med sponsorpenger, slik at han kan være helt objektiv og svare ærlig på brukernes spørsmål.

Mer Phillip McKnight

Hvis du har blitt mer nysgjerrig på hva Phillip McKnight kan tilføre din egen gitaristiske tilværelse, så kan du finne kanalen hans på Youtube ved å klikke akkurat her.

Hvis du er på Instagram, så er han også å finne dér - det krever bare et lite klikk på bildet av Mr. McKnight til høyre og litt over disse linjene.

Har du lyst til å gå mer i dybden og selv lære å håndtere instrumentene dine, så rommer Phillip McKnights kanal også masse av den slags materiale - blant annet den litt eldre serien "Sharpen My Axe", hvor han viser seerne hvordan han for en overkommelig investering er i stand til å gjøre en gitar bedre.

Phillip McKnight og PRS' John Mayer SE Silver Sky

Paul Reed Smith har nylig utgitt en mer oppnåelig utgave av deres John-Mayer-gitar, Silver Sky. Nettopp den begynte også å spøke på "Know Your Gear" fram mot jul, da Phillip McKnight gradvist lavslørte at han muligvis hadde nærmere kjennskap til den forut for lanseringen. Sånn én har han nå også hatt fingrene i, og den anmeldelsen kan du stifte bekjentskap med her.

 

 

 

Gitaren kan skaffes, men den er veldig, veldig populær, så leveringstiden kan godt være lang. Hvis du vil prøve å sikre deg et eksemplar, vil jeg råde deg til å kontakte vår kundeservice for å drøfte muligheten. Inntil da kan du kikke litt på den på nettsiden vår, hvor du finner den ved å klikke her.