Luftfuktighet?!

Spiller du også akustisk gitar?

Hvis svaret er ja, så kjenner du sikkert også til noen av de effektene som været, årstiden og i særdeleshet luftfuktigheten gir på instrumentet ditt. Har du noensinne tenkt over at gitaren din godt kan klinge litt underlig, med en større tendens til rasling, i løpet av de kalde månedene i starten av året? Luftfuktigheten i hjemmet er nemlig ganske avgjørende for hvordan din akustiske gitar oppfører seg.

I vintermånedene - og særlig i de kaldeste av dem – trekkes gitarhalsen bakover slik at strengene lettere skurrer mot båndene. Hvis du har vanskelig for å gjenkjenne din egen gitar i januar eller februar, så er du ikke alene om det. Kuren går ut på å løsne truss-roden litt, og det kan du se mer om nedenfor. Men dét er likevel ikke mitt egentlige ærend i dag, for jeg gjerne vil lære deg å senke strengene.

Action!

Når du surfer rundt på nett, kan du ofte støte på engelskspråklige nettsider eller videoer på Youtube hvor det snakkes om gitarens "action". Du tenker kanskje: "Ja visst – det blir alltid action når jeg spiller gitar", og det er nok ikke tvil om at du har helt rett i!!!

... Men det er altså ikke det som menes... En gitars "action" er dens strengehøyde. Den måles helt spesifikt som avstanden mellom det øverste av 12. bånd på halsen og opp til strengen rett over båndet. Du kan se hvor og hvordan man måler høyden på bildet på venstre side av skjermen. Du skal bare være oppmerksom på at det oftest forekommer to forskjellige mål, fordi høyden ikke skal være lik på begge sidene av halsen, på grunn av strengenes forskjellige tykkelse.

I virkeligheten kan man kanskje også si at selve høyden - oppgitt i millimeter - ikke i seg selv er særlig interessant. For det viktigste er jo hvordan gitaren er å spille på. Det praktiske ved å nå frem til et konkret tall er, at du har noe å strebe etter hvis du gjerne vil ha samme høyde på alle instrumentene dine - akkurat som du også vil kunne oppnå nøyaktig den høyden som fabrikanten anbefaler.

Men for å gjøre det enda mer forvirrende, så kan amerikanerne godt finne på å måle strengehøyde eller "action" i 64-dels tommer. I Europa foretrekker vi å måle i millimeter, men hvis du er i tvil om noe så kan det lønne seg å spørre gode, gamle "Dr. Google" om en konvertering av tommemålet til millimeter.

Slik gjør du:

Her viser Gibsons "master luthier", Jim DeCola, hvordan du senker høyden på strengene dine. Vi kjenner jo Jim de Cola fra tidligere innlegg på disse sidene, og denne gangen viser det seg at han selvfølgelig også har forstand på akustiske gitarer. Her kan du se hvordan Jim og hans kolleger på Gibson justerer gitarer.

Husk at når du sliper eller filer på sadelen skal du ikke komme lengre ned enn at streken fra blyanten fremdeles er synlig når du er ferdig! Vær for øvrig oppmerksom på Jims fine råd om å sette en capo på gitarens første bånd, slik at strekene holdes på plass under operasjonen. Og jeg kunne fortsette i det uendelige... Det er mange gode råd i videoen, så det gir full valuta for tiden din.

 

 

 

... Men til slutt er vi nødt til å overbringe en liten, men uttrykkelig advarsel: Inngrepet her kan ikke omgjøres!!!

Derfor er det utrolig viktig at du hører godt etter allerede i starten av Jims gjennomgang, og sørger for at gitaren din er ordentlig justert før du går i gang med å file ned sadelen, og at du bare jobber deg nedover en liten smule av gangen. Hvis du tar av for mye, blir du nødt til å kjøpe en ny sadel, men dét er heldigvis heller ikke noen stor investering. Noen gitarister velger faktisk å ha to sadler liggende, og så bytter de bare mellom en høy om vinteren og en lav(ere) om sommeren.

Som lovet i innledningen skal vi snakke litt om å justere halsen på gitaren din, for dét må jo være i orden før du gir deg til å slipe ned sadelen. Her er en litt eldre video med samme Jim DeCola, hvor han gjennomgår prosedyren for justering av halsen.

 

 

 

Det høres kanskje ut som en vanskelig og omfattende oppgave, men jeg lover deg at det slett ikke er så vanskelig når først du kommer i gang!

DanMusikk.no har en Gibson til deg

Det er rift om varene for tiden... Du har sikkert hørt om Covid-19, eller containerskipet Ever Given som satte seg fast på tvers i Suez-kanalen... De to hendelsesforløpene har til sammen betydd at forsyningssituasjonen i den vestlige verden er lettere utfordrende for tiden, men dét vet du sikkert allerede. Derfor er det også utrolig viktig at hvis du finner en Gibson på lager, så skynd deg å kjøpe den!

Du finner våre akustiske gitarer fra Gibson ved å klikke på den fine Gibson Songwriter til høyre for denne tekst.

Hvis du heller foretrekker en hvinende el-gitar eller tunge power-akkorder, så finner du vårt utvalg av dem fra Gibson ved å klikke her.

Prøv en Santana

Hvis du er mer eventyrlysten, så har vi alltid et godt tilbud på en dansk-designet Santana til deg! Du finner dem ved å klikke her. Santana er et dansk merke med mangeårig tradisjon, som nå er tilbake i en frisk utgave med nye egenskap.