Pearl Jam

Bandet Pearl Jam er fremdeles et stort navn, selv om det snart er 30 år siden de braket inn på scenen i begynnelsen av 1990-tallet som en del av grunge-bølgen. Tro det eller ei, men deres store album "Ten" er faktisk utgitt før Nirvanas ikoniske "Nevermind", som ellers betraktes som grungens gjennombrudd og absolutte "hovedverk".

Rick Beato er heller ikke noe nytt ansikt for faste lesere av disse spaltene. Her vil han gjennomgå Pearl Jams mesterverk "Black" i all dens skjønnhet. Gjennomgangen er et ledd i serien "What Makes This Song Great", og underveis lærer du blant annet, hva en "Eddie Vedderism" er, noe om Jeff Aments bruk av båndløs bass, og hva hans fills har med Jaco Pastorius å gjøre.


Hvor kult er det ikke å se at en så markant profil og dyktig musiker som Rick Beato elsker låten like  mye som jeg alltid har gjort!

Ulykken på Roskilde

Pearl Jam spillte en ufrivillig rolle i én av den moderne rockhistoriens største ulykker, da ni unge konsertgjester på tragisk vis omkom under bandets konsert på Roskilde Festival i Danmark, i år 2000. I år er det 20 år siden den fryktelige ulykken fant sted under konserten på Roskilde Festival, og det er grunn til å minnes de som gikk bort. Ulykken var en stor del av grunnen til at konserter i dag ser ut som de gjør - med bedre sikkerhet og "bølgebrytere" blant publikum. Pearl Jam har, som følge av årsdagen, fått en del omtale i danske medier den siste tiden, og enhver omtale fra min side her på din skjerm, skjer naturligvis med den ytterste respekt for hva som skjedde, og for de som ikke kom hjem i live.

Pearl Jams "Black"

Låten er skrevet og spilt inn mange år før ulykken, så de to tingene har intet med hverandre å gjøre. Som Rick Beato forteller, er låten blitt en publikumsfavoritt og litt av en udødelig klassiker. Selv har jeg gjennom årene skrålet med på den utallige ganger - de fleste av dem uten å kjenne teksten. Jeg tør ikke gjette på hva andre har tenkt om den prestasjonen...

For at det samme ikke skal skje deg, har Google forsynt meg med teksten, som du kan nyte i sin helhet her nedenfor. Det er stor kunst, så ta deg god tid til å lese den, og når man så samtidig utsetter den for sangeren Eddie Vedder, så sklir verseføttene på en annen måte, enn man umiddelbart skulle ha forestilt seg, men dét har Rick Beato jo allerede gjennomgått for oss i videoen ovenfor. Anyway, her er teksten:

Sheets of empty canvas, untouchet sheets of clay
Were laid spread out before me as her body once did
All five horizons revolved around her soul, as the earth to the sun
Now the air I tasted and breathet has taken a turn, ooh

Ooh, and all I taught her was everything
Ooh, I know she gave me all that she wore
And now my bitter hands chafe beneath the clouds
Of what was everything
Oh, the pictures ha all been washet in black
Tattooed everything

I take a walk outside, I’m surrounded by some kids at play
I can feel their laughter, so why do I sear?
Oh and twisted thoughts that spin 'round my head
I’m spinning, oh I’m spinning
How quick the sun can drop away

And now my bitter hands cradle broken glass
Of what was everything
All the pictures have all been washed in black
Tattooed everything
All the love gone bad turned my world to black
Tattooed all I see, all that I am, all that I’ll be, yeah

Oh, oh, ooh
I know someday you'll have a beautiful life
I know you'll be a star in somebody else's sky, but why
Why, why can't it be, oh can't it be mine?
Ooh, ah yeah, ah ooh

... Tekst og musikk av Eddie Vedder og Stone Gossard

Eddie Vedder

Hvis du har behov for å høre noe litt skjevt, men som samtidig rommer en kvalitet i låtkrivingen som ligger litt utover det vanlige, så kan jeg anbefale deg sangeren Eddie Vedders solo-album "Ukulele Songs", hvis tittel må tas bokstavelig. Det er snakk om en skive med sang og ukulele - og ikke mye annet. Det gjør albumet veldig intenst å lytte til - nyt for eksempel nyklassikeren "Sleeping By Myself", som også er (gjen-)innspilt av hele Pearl Jam i en forrykende versjon på bandets album "Lightning Bolt" fra 2013. Men her er Eddie altså alene med sin ukulele.


Så fikk vi også lært hvordan man bygger en ukulele... Hvis Eddie har vakt din nysgjerrighet, kan jeg anbefale hans soundtrack til den for øvrig fenomenale filmen "Into The Wild" - spesielt den svært sentrale låta "Society", men dem må jeg henvise deg til selv å grave frem på din foretrukne strømmingtjeneste.

/over and out