Vil du leve av å spille?

Det vil vel mange av oss i grunnen gjerne... Men hvis man nå ikke heeeelt har funnet seg selv i den avgjørende kombinasjonen av musikalsk kompetanse, karismatisk forsanger og solid låtskriving som kan gi deg en hit og en linje øverst på plakaten, så finnes det enda en mulighet som typisk nok ikke er det første en skandinav fra det kalde nord ville tenkt på. Og så er det på toppen av det hele en jobb som kan få deg verden rundt - på en måte hvor du selv ikke trenger hverken å planlegge eller å lage din egen mat underveis.

Da skal du dra på

Cruise!

Ja, du leste riktig... har du noensinne tenkt på at det hver dag er musikere som jobber på verdenshavene i luksuriøse omgivelser, og at det kanskje kunne være noe for deg?

Høres det eksotisk ut? Så bare sjekk her, hvor Rick fra Youtube-kanalen "Tastyguitar" forteller hva som ligger i jobben på godt og vondt, og hvilke forskjellige muligheter det er for en fremtid i bransjen.


Selv når man tar høyde for de ulempene som Rick også beskriver, så synes jeg fremdeles at det høres ut som en spennende jobb. Legg merke til at han på slutten forteller om at han skal spille oppe ved polarsirkelen. Det er da noe! Dessverre er jeg selv 43 år gammel, har kone, barn og lån på huset... og så kan jeg ikke lese noter... Need I say more?

Se bare her

David Cola er en annen ambisiøs musiker som har jobbet på verdenshavene. Han er trommeslager. Som det vil fremgå av hans reportasje så er det ikke småting man kan oppleve rent musikalsk.


... Men hvordan går man så frem? Jo, du starter med å finne noen av de spesialiserte byråene som arbeider som agenter i bransjen, og så er det ellers bare å pusse skoene. Det er ingen grunn til å holde seg tilbake og meditere over sin manglende salgs-pitch, for de lever av å skaffe folk som deg til underholdnings- og feriebransjen, så de vil alltid gjerne høre fra potensielle nye medarbeidere!

Klikk her for å komme til Ricks video på Youtube, hvor du kan finne noen lenker i beskrivelsen.

Hva må til?

Tålmodighet, masse øving og erfaring fra spilleiobber... En dedikert utdannelse innen rytmisk musikk vil helt sikkert heller ikke være en ulempe...

Og så må du ikke være blind for at jobben også krever annet og mer enn at du er en flink og omstillingsparat musiker. Hør bare selv hvordan trommeslageren forteller om innkvarteringsforholdene ombord på skipene, hvor man bor smått og tett med de samme kollegene i ukevis. Det er derfor utrolig viktig at du er i stand til å være en god kamerat, og har gode sosiale kompetanser, for man kommer ut for litt av hvert når man er isolert sammen med kolleger som du ikke nødvendigvis selv har valgt. Men når det er sagt, så er her enda en reportasje fra trommeslageren David Cola om hva du kan oppleve - sånn rent musikalsk


Det er ikke noe de to musikerne i videoene ovenfor gjør særlig mye ut av, men det står mellom linjene at du må være en flink musiker, og at du ikke kommer langt hvis du ikke kan lese noter mens du spiller. Derfor er et visst element av musikalsk utdannelse også et must hvis du vil kunne inngå i et husband - enten det er på et skip eller en kabaret i Las Vegas, et TV-show, eller hvor du nå ellers kunne forestille deg å inngå i et slikt ensemble.

Men helt ærlig: Høres det ikke bare enormt spennende ut?!