Australia?

... Grunnlagt av straffanger for mer enn 200 år siden...hva kan da et slikt land bidra med til verdens kulturarv?

JO, jeg er er helt sikker på at du kjenner til både Kylie Minogue og AC/DC, og dermed synes jeg også at Australia har bevist sitt verd! Men det er mer der det kommer fra, og Australia har med sin fantastiske natur og 26 millioner innbyggere massevis å by på. Og det på tross av at innbyggerne er spredt utover et så stort land at Australia er registrert for en av verdens laveste befolkningstettheter overhodet, med under 3 innbyggere per kvadratkilometer!!! Du vet selvfølgelig godt hvor Australia ligger, men ta for ordens skyld en liten titt på kartet her


Du finner Australia nede i høyre hjørne, og trenger du veibeskrivelse, så kan Google også hjelpe med det hvis du klikker på riktig sted. Men hvorfor roper den gale bloggeren fra Danmusikk.no opp om fjerne kontinenter? Det skal jeg si deg, for her skal det handle om multitalentet

Tal Wilkenfeld

Hun er nemlig fra Sidney i Australia, og hun er noe av det ypperste når det handler om unge multitalenter. Kanskje er det bare jeg som er en sur eldre type, men vi lever i en tid hvor et hvert indieband med respekt for seg selv må ha en kvinnelig bassist. Men musikalsk berettigelse handler jo slett ikke om skjønnhet, så dét i seg selv er ingen nyhet. Nei, det nevneverdige her består i at Tal Wilkenfeld er så dyktig som hun er, og at hun har lagt ned fryktelig masse hardt arbeid i å nå dit hvor alle store navn gjerne vil spille sammen med henne.

La oss legge avgårde med en desidert maktdemonstrasjon fra en konsert med én av el-gitarens store mestre, Jeff Beck, som også har sett lyset i Tals kunst


Så er vi akkurat som i gang, ikke sant?

Så la oss få noen grunnleggende fakta på plass før vi kommer til de mer fargerike historiene om Tal Wilkenfelds meritter: Photo by Guillaume Laurent - fra Wikipedia.org

  • Tal Wilkenfeld er 33 år gammel og fra Sidney - Australias mest kjente by.
  • Hun begynte å spille gitar som 14-åring og droppet senere ut av high school for å flytte til USA og studere elektrisk gitar.
  • Kort etter flyttingen til USA byttet hun til bass, hvor hun for alvor begynte å gjøre seg bemerket.
  • Tal Wilkenfeld behersker flere instrumenter, og hun har også en god sangstemme!
  • Hun har spilt med en perlerekke av berømte musikere, og utgir dessuten sitt eget materiale på plateselskapet BMG.
  • Rekken av musikalske samarbeid i nyere tid teller blant annet Jeff Beck, Toto, Herbie Hancock og Macy Gray.
  • Hun har prydet forsiden av Bass Player Magazine, og har mottatt et hav av priser og rosende ord fra blant annet Rolling Stone Magazine, som har kalt henne en formidabal singer-/songwriter.
  • Tal går sterkt opp i sin personlige utvikling og mediterer hver dag - og det bør du for øvrig også gjøre...


Wilkenfelds vei fra drop-out til stjernene

Tal Wilkenfeld kastet ikke bort tiden da hun kom til USA, hvor hun allerede som 18-åring fullførte en privat utdannelse på Los Angeles Academy College of Music. Hun fikk sin første sponsoravtale og flyttet til New York, hvor moroa begynte for alvor! I New York begynte hun en "læretid" på jazz-klubbene, hvor hun etter eget utsagn gikk fra den ene klubben til den andre for å gjesteopptre og jamme. Hensikten var å lære, og det er ingen bedre praktisk utdannelse enn å spille med så mange forskjellige musikere som mulig - hele tiden!

Det må også ha krevd mot og besluttsomhet fra en 18-årig jente, alene i et miljø hvor man må bevise sin verdi. Og som om det ikke var nok med det, så kom hun traskende inn i klubbene med sin el-bass... Et instrument som ikke alltid er like velkomment i et tradisjonelt bebop-miljø, hvor man oftest foretrekker ståbass... Hun har siden selv kalt tiden på klubbene i New York for en "uvurderlig utdannelse".

Her kan du nyte hennes eget "selvportrett" fra Youtube. Hvis ikke du kjenner de medvirkende på forhånd, kan jeg opplyse om at de som uttaler seg i videoen er en uendelig strøm av legendariske musikkpersonligheter!!!

Hvis du på noen måte skulle være i tvil, kan jeg opplyse deg om at det IKKE er folk som slipper Tal Wilkenfeld inn i deres musikalske univers fordi hun er ung, vakker eller fra Australia. Det er stjerner som kan velge og vrake blant verdens beste musikere, og som kun spiller med Tal Wilkenfeld fordi hun også er blant de beste!


... Og legg merke til at når man har med teknisk dyktige musikere å gjøre, kan det dessverre etter min mening godt hende at musikken kommer litt i bakgrunnen til fordel for en mer teknisk "oppvisning", men nettopp dét er bestemt ikke tilfellet med Tal Wilkenfeld. Hun skriver rørende, personlig og direkte når hun skriver låter. Se for eksempel her, hvor hun er på turné med sitt eget band som oppvarmning for The Who.


Det er da ingen tvil om at vi har å gjøre med en stor artist her, vel?

Album

Tal Wilkenfeld har inntil videre utgitt to veldig forskjellige album, som du kan finne på diverse strømming-plattformer. Hennes nyeste album er "Love Remains" fra 2019, som ser ut som på bildet til venstre. Det er et nyansert singer/songwriter-album, hvor vi kommer vidt omkring. Det er åpne og følsomme låter, men som også har plass for groove. Rolling Stone Magazine roste henne mye for albumet, låtskrivingen og vokalprestasjonene på albumet!

Albumet "Transformation" fra 2007 er en snever, jazzet sak, som godt kan forekomme litt utilgjengelig hvis man ikke er sånn én som virkelig går opp i instrumentalmusikk.

Dessuten kan Tal Wilkenfeld høres på en masse andre artisters utgivelser. Du kan finne en liste med høydepunkt på Wikipedia.org ved å klikke akkurat her.

Tal Wilkenfeld på nett

Du kan se mer til Tal ved å følge hennes kanal på Youtube. Den finner du ved å klikke akkurat her (åpner i nytt vindu), og du har også mulighet for å sjekke ut hennes egen nettside ved å klikke her.

Kjøp din egen bass hos DanMusikk.no

Hvis du går rundt med en bassist i magen, kan du sjekke ut utvalget vårt innen sjangeren ved å klikke her (åpner - som vanlig - i nytt vindu). Og hvis du øsker mitt råd, kan jeg med min begrensede, jazzistiske viten anbefale noen av de kule bassene fra Sires Marcus-Miller-linje, som er av en fantatisk kvalitet selv om de fremdeles ligger i et relativt overkommelig prisleie. Og så er det både båndløse, femstrengete og alt mulig annet snop innimellom! Dem finner du ved å klikke på den max kule, femstrengede M2 i fargen "transparent blue" her nedenfor. Og dessuten med tilhørende gig-bag!?