Rytmegitar

Ordet "rytmegitar" har spøkt og hjemsøkt meg siden min spede ungdom på gitaren... Hva har gitar og rytme i grunnen med hverandre å gjøre, og handler ikke det å spille gitar mest om å bevege sine fingre opp over 12. bånd og så bare spille så mange toner som overhodet mulig veldig raskt etter hverandre? Jeg tror faktisk at de fleste av oss startet med nettopp den innstillingen til dét med å spille gitar... Her kommer Yngwie Malmsteen med en demonstrasjon av hva vi mener.

 

 

 

Om musikken er god eller ikke må jeg la være opp til lytteren å vurdere, men det kan til gjengjeld ikke settes spørsmålstegn ved Yngwies tekniske evner, og han har også maktet å inspirere en hel generasjon av gitarister som begynte å spille gitar i 1980-årene. Men hva med deg selv: Hvordan ser du på el-gitarens rolle i musikken og ditt eget spill?

Charlie Christian

Går vi tilbake til den elektrisk forsterkede gitarens spede barndom, så finner vi ut at gitaren i bandsammenheng opprinnelig var en del av storbandets rytmeseksjon. Våre elektriske forfedre i de swingende storbandene fra 20- og 30-årene spillte akkorder i takt med trommene og resten av rytmeseksjonen. I historien om innspillt musikk er ett av de første lyspunktene med hensyn til solo- eller lead-linjer en gitarist ved navn Charlie Christian, som spillte med legendariske Benny Goodman i dennes orkester på slutten av 1930-tallet. Charlie Christian regnes mer eller mindre for den innspillte lead-gitarens far, og det fortelles at Jimi Hendrix' foreldre elsket swing-musikken, Benny Goodman, og særlig den delen av repertoaret med Charlie Christian - så kanskje unge Jimi fikk det inn med morsmelken?

Men før Charlie Christian var gitaren altså utelukkende et rytmeinstrument, så vi er på rett spor nå... Men før vi ser nærmere på noen av de kuleste rytmegitaristene i verden, så får du her et veldig lite utdrag av Charlie Christians bedrifter.

 

 

 

Charlie Christian vokste opp i en jazz-tradisjon hvor han stort sett uten unntak innrettet sine sololinjer etter tonene i den akkorden som bandet spillte, eller i det minste etter den skalaen som passet til akkorden. Det gir soloen en mer naturlig lyd i forhold til resten av bandet, og man kan samtidig høre på soloen at klangen og stemningen bytter sammen med akkordene.

Hvis du ikke kjenner til Charlie Christian allerede, så synes jeg at du skal bruke en time eller to av ditt liv på å utforske hans velspillte linjer. Det kan vi varmt anbefale her fra DanMusikk.no!

De beste rytmegitarister i verden

Det nettbaserte bladet Guitar World brakte nylig en liste over de 50 største rytmegitarister i musikkhistorien, og det er en liste som favner vidt. Fortegnelsen over de beste i verden på rytmegitar er resultatet av en brukeravstemming på GuitarWorld.com, og her skal vi stifte bekjentskap med noen høydepunkt som kanskje vil overraske deg. Du vet selvfølgelig godt at musikk er en kunstform som ikke nødvendigvis kan stilles opp på lister over hvem som er "best", men når dét er sagt, så er jo sike lister likevel artige og inspirerende å fordype seg i.

Underveis på listen møter vi navn som undertegnede skribent kanskje nok har hørt før, men som bestemt ikke er navn man hører på ukentlig basis hjemme hos meg. Det er for øvrig også en hel del eldre rock-koryfeer med på listen, og hvor er skandinavene? Les med her...

Billie Joe Armstrong - Green Day

Pop-punk bandet Green Day kommer fra California, og gitarist og sanger Billie Joe Armstrong er en musikalsk urkraft i bandet. Hans overjordiske evner innen låtskriving, og en utrolig rytmisk plekterhånd har ført den punken inn på de store stadioner, og han lander også en plass som nummer 46 på Guitar Worlds liste. La oss ta en titt på dem med låta "Basket Case" fra det etterhvert mer enn 20 år gamle albumet "Dookie".

 

 

 

Albumet Dookie har for øvrig solgt mer enn 10 millioner eksemplarer bare i USA, og Billie Joes lyd og utstyr er et tilbakevendende tema i de nettfora hvor eldre hobbygitarister går for å dø...

Cory Wong

På 35.-plassen finner vi den moderne, multi-fasetterte musikeren Cory Wong. Han spiller gitar og bass, produserer, synger, skriver låter og er én av nye i klassen. Han har akkurat fått utgitt en signaturgitar av mektige Fender, og han roses av etablerte stjerner som John Mayer og hyper-gitaristen Steve Vai. Corys sjanger er rimelig funky, hvilket han demonstrerer her

 

 

 

Cory har mange hatter på. Han lager blant annet podcasts for nettmagasinet Premier Guitar og har lest musikk på University of Minnesota.

Litt i samme ballgate finner vi Nile Rodgers som nummer 16, men dét er en helt annen prat til en annen dag.

Keith Richards - The Rolling Stones

Det kan virkelig ikke overraske noen at Keith Richards fra The Rolling Stones er med på listen – ei heller at han oppnår en flott 3.-plass. Tenk bare på det steinharde riffet fra ei låt som "Brown Sugar" eller "Honky Tonk Women" med en gammel Telecaster med kun fem strenger på - men stemt i en åpen-G-stemming som bestemt ikke er noe for begynnere... Det er også Keith som har skrevet det udødelige riffet til "(I Can't Get No) Satisfaction". Men hvis du har glemt hvordan Brown Sugar høres ut, så er her en liten gjenoppfriskning i form av et live-opptak fra 2015. 

 

 

 

Du vet selvfølgelig godt at Keith Richards er den gamle sjørøveren med bandana rundt hodet og en stor ring i venstre øre, ikke sant? Han har for øvrig spilt i et par av Disneys filmer fra serien "Pirates of the Caribean" i en rolle som sies å være skrevet til nettopp ham på grunn av hans naturlige sjørøver-utstråling.

Siden den gangen opptaket ble gjort i The Fonda Theatre har dessverre bandets trommeslager, Charlie Watts, avgått ved døden (den 24. august 2021 i en alder av 80 år). Charlie var bandets eldste medlem og han hadde vært med i Rolling Stones siden bandets spede begynnelse. Charlie var en veldig spesiell trommeslager, idet han ikke la skjul på at han oppfattet sin rolle sånn at han skulle understøtte bandets primære låtskrivere - den legendariske låtskriverduoen Mick Jagger (vokal) og Keith Richards (gitar) i deres musikalske utfoldelser. Der hvor bandets puls og rytme normalt sentreres rundt trommeslagerens rytme, så foregikk det med Charlies Watts ord sånn at i The Rolling Stones holdt trommeslageren øye med Keith Richards' vippende fot, og innrettet seg etter hans rytme!

Noen høyere?

Næeh, nei... Vi gir naturligvis ikke bort essensen av Guitar Worlds arbeid i denne artikkelen, så hvis du vil kjenne til de beste plasseringene på listen over verdens beste rytmegitarister, så er du nødt til selv å klikke deg inn og ta en titt på listen. Men vi kan likevel røpe at det ikke er de store overraskelsene blant plasseringene i topp 10 - det skulle da eventuelt være John Lennon på 6.-plassen. Han var etter min og alle andres mening en genial låtskriver og musiker i det hele tatt - ingen tvil om dét! Men hvis det allikevel skal et medlem av The Beatles med på listen, så ville jeg nok personlig stemme for George Harrison, hvis underspillte genialitet som gitarist (og låtskriver!) for evig bør inngi respekt blant musikerkolleger!

Andre gode rytmegitarister?

Listen er fylt med navn som man godt kan undre seg over... Vi finner blant mange andre faderen til moderne rock'n'roll, Chuck Berry. Det kan ikke settes spørsmåltegn ved Chuck Berrys betydning for moderne rock, men som rytmegitarist har han etter min personlige mening ikke bidratt med noen stor tilføyelse til den vanlige boogie i en lett shuflende rytme. Han var til gjengjeld noe av en showman - i så høy grad at hans sjarm og frekkhet skinte tydelig gjennom på hans studioinnspillte låter. Hør for eksempel låta "You Never Can Tell" her.

 

 

 

Det er også andre merkverdigheter på listen, men dét er jo den slags som skjer når man overlater makten til massene i form av en brukeravstemming på Internettet... Det er for eksempel ikke mange kvinner med på listen. Ganske vist har Joni Mitchell, Carmen Vannenberg og Joan Jett fått seg klemt inn blant plassene fra 50 til 40, men hvor er for eksempel et navn som Jennifer Batten, som i mange år la et solid akkompagnement under Michael Jackson både på innspillinger og live? Innen låtskriving og rytmegitar er undertegnede skribent også veldig svak for den amerikanske singer-/songwriter Tracy Chapman, hvis eponyme album fra 1988 fremdeles er verdt å låne øre til, og som stadig kan lære oss en masse om kunsten å skrive låter! Her kan vi nyte henne i kombinasjon med en annen stor låtskriver, i et opptak fra Bob Dylans 30-års jubileumskonsert med låten "The Times They Are A'Changing". Bær over med bildekvaliteten - det er et 30 år gammelt konsertopptak!

 

 

 

Skandinaver er det dessverre heller få av på Guitar Worlds liste, hvor Yngwie Malmsteen endte med å være eneste skandinaviske innslag. Gjennomsnittsalderen på listen må til gjengjeld ut fra et raskt overslag antas å ligge pent over de 50...

Hvis du vil vite mer

Hvis du har ønsker å selv utforske listen hos Guitar World, så finner du den i dens fulle utstrekning ved å klikke her.