Top Gun!

"I feel the need... The need for speed!"

... Alle kjenner vel den opprinnelige filmen Top Gun... Hvis du ikke vet hva jeg skriver om, så kan du umulig ha vært barn på åttitallet, og selv om du skulle være født senere, så kan den nye filmen Top Gun 2 ikke ha forbigått din oppmerksomhet. Og alle kjenner vel også det ikoniske temaet fra den opprinnelige filmen... Men hvis ikke, så får vi det her i den opprinnelige utgaven med komponisten Harold Faltermeyer og gitarist Steve Stevens, som vi skal høre mye mer om like om litt.

 

 

 

Det gir straks gåsehud foran skjermen min å høre det absolutt fantastiske temaet med gitar for alle pengene, og autentisk 80-talls gitarattityde. Lyden på gitaren er også umiskjennelig 80-talls, men melodien er til gjengjeld genialt iørefallende! Historien om temaet er også en spennende og "skjev" historie i seg selv, og dén skal vi høre her.

Filmen Top Gun hadde premiere i USA den 16. mai 1986 - kun cirka tyve dager etter Tjernobyl-ulykken på et atomkraftverk i Ukraine. Den kalde krigen mellom øst og vest var fremdeles veldig kald, og filmen handlet om en gruppe jagerpiloter i den amerikanske flåten. Selv om det heller ikke i 1986 var noen tvil om at det dessverre var russene og Sovjetunionen som var hovedfienden, ble hverken Russland, Sovjet eller den Sovjetiske statsleder Mikhail Gorbatjov nevnt på noe tidspunkt i løpet av filmen. Til gjengjeld var de fiendtlige flyene av typen MIG-29, som ble brukt av landene i Warszawa-pakten, og resten kunne man vel ett eller annet sted selv regne ut...

Hovedrollen ble spilt av megastjernen Tom Cruise, og på rollelisten var også store navn som Val Kilmer og Meg Ryan, som begge fikk strålende karrierer på det store lerretet. Det er snakk om en film som har levert udødelige sitater i rå mengder, som for eksempel de som starter og avslutter denne artikkelen. Men også "She's Lost That Loving Feeling" og "You Can Be My Wing Man Any Time" er udødeliggjort. Hvis du trenger flere Top-Gun-sitater, så kan du følge denee linken, som selvfølgelig åpner i et nytt vindu, og finne frem til 20 av de største!

Harold Faltermeyer og Top Gun

Soundtracket til Top Gun er skrevet og komponert av den i de kretser veldig kjente komponisten Harold Faltermeyer fra München i Tyskland. Faltermeyer har de veldig tyske fornavnene Hans Huggo, og blant hans største bedrifter finner man særlig de første filmene i serien Beverly Hills Cop, som i Danmark kom til å hete "Frekkere Enn Politiet Tillater". Filmene inneholdt et like så gjenkjennelig og genialt tema som "Top Gun Anthem" - nemlig i form av temaet "Axel F", som du helt sikkert også kjenner, og som var navngitt etter hovedpersonen Axel Foley - spilt av Eddie Murphy.

Faltermeyer skrev for øvrig soundtracket før Top Gun overhodet ble innspilt. Han hadde møter med instruktør og produsent, hvor han fikk den forståelsen at filmen handlet om "rock'n'rollers in the sky" - altså rocke(stjerner) oppe i himmelrommet. Og den oppfattelsen er vel ikke helt feil...

Harold Faltermeyer er født i 1952 og er dermed i skrivende stund 69 år gammel. Han har i tidens løp blant annet samarbeidet med Pet Shop Boys, Bonnie Tyler og Andrew Lloyd Webber, men særlig de to mesterverkene "Axel F" og "Top Gun Anthem" har påkalt seg oppmerksomhet.

Steve Stevens

Hvis du ikke har hørt om Steve Stevens, så er du lovlig unnskyldt. Dét ville nok ikke jeg heller ha gjort, hvis ikke det var for et par kolleger her på DanMusikk.dk, som i utpreget grad er 80-tallstyper - på godt og vondt. Så navnet kommer jevnlig frem i musikkdiskusjonene på kontoret. Steve Stevens er i dag 63 år gammel, og i 1980-årene hadde han en veldig berømt lekekamerat som heter Billy Idol, og som var én av tiårets store stjerner med millioner av solgte album og et regn av priser. Steve Stevens spillte gitar for Billy Idol, og var med på å skrive og tenke ut noen av hans største hits - blant annet albumet "Whiplash Smile" fra 1986. Her forteller Youtube-kanalen "Professor Of Rock" om både filmen og musikken, før han avslutter med et internettbasert intervju med Steve Stevens.

 

 

 

Steve Stevens forteller blant annet at han ikke tenkte mer på temaet etter å ha innspilt det - midt i innspillingene av "Whiplash Smile", og at han ventet spent ved filmpremieren, fordi han visste at hans egen del av temaet begynte i den 32. takt av melodien - bare for å finne ut at temaet ble klippet til en annen låt på nettopp dét tidspunktet. Han måtte i stedet vente til 45 minutter inne i filmen før temaet fikk vinger å fly med.

Steve Stevens er en av de store gitarhelter fra 80-årene, og hvis du ikke kjenner til ham på forhånd, bør du straks researche på hvordan det kan ha seg at en 69-årig mann toner frem på video-lenken fra hans hjemmestudio med restene av sitt 80-tallshår intakt, leppepiercing og solbriller på... Han forteller for øvrig i intervjuet at hans egen kjærlighet til gitaren startet med en gitar hans far hadde kjøpt til seg selv for 17 dollar, men som raskt gikk i arv til sønnen, som endte opp som en stor gitar-helt med drive, delay og chorus, som den skandinaviske gitar-helten Søren Andersen sier - riktignok om seg selv.

Steve Stevens, og især Harold Faltermeyer, vant en amerikansk Grammy for soundtracket, og Steve Stevens forteller at dén betød mye for hans foreldre - etter å ha tålt hans musikalske utskeielser i barndomshjemmet. En Grammy var noe de kjente til, og visste at det var et stort og veldig synlig bevis på at deres sønn (med piercing og solbriller) hadde drevet det til noe i musikkens verden.

... Det er for øvrig en utbredt myte at Top-Gun-temaet ble spilt og innspilt av den melodiske super-gitaristen og stjerne-underviseren Joe Satriani, men dette har altså ikke noe for seg, selv om man godt kan forledes til å tenke på nettopp ham når man hører selve tonen og lyden på innspillingen. Men æren er altså Steve Stevens'!

Top Gun II

Top-Gun-filmen har etter mer enn 25 år fått en 2er i form av filmen "Top Gun Maverick", som hadde premiere i skandinavia den 26. mai 2022, og både Top-Gun-temaet med Steve Stevens og den kjente hiten "Highway To The Danger Zone" er heldigvis med i filmen, som også inneholder musikk av så store - men allikevel forskjellige - stjerner som Lady Gaga og Hans Zimmer. Du skal da virkelig ikke snytes for en trailer til "Top Gun 2", som kommer her

 

 

 

DanMusikk.no sin utsendte blogger-smurf har selvfølgelig allerede vært på kino for å ta fenomenet nærmere i øyesyn og (enda engang) låne ører til det kjente temaet og lydene av jet-fly som flenger trommehinnene. Og jeg kan love - at det er snakk om en filmatisk opplevelse som har noe å bidra med, og som samtidig er tro mot den opprinnelige filmen fra 1986. Se å komme deg av sted på kino, mens du fremdeles kan nå å fange inn de svimlende scener med jagerfly i vill flukt over lerretet.

Top Gun 2 solgte billetter for 248 millioner amerikanske dollars i åpningshelgen, så det kan ikke herske tvil om filmens popularitet.

Kan du spille Top Gun Anthem?

Du kan finne en transkripsjon av temaet på nettsiden Ultimate Guitar ved å klikke her, og så er det bare å komme i gang! Du har også mulighet for å prøve å lære den av Andy Guitar her

 

 

 

...og er det noe jeg innbiller meg, eller startet historien om Top Gun som en "jentefilm" med vakre Tom Cruise og plakater på jenterommene - for så senere å utvikle seg til en guttefilm for gråhårede menn, som fremdeles drømmer om å være kamppiloter eller rockestjerner?

Men kul historie, ikke sant? "Talk to me, Goose!"