Trommer

Ifølge ordboken er en tromme et "musikkinstrument som består av en rund ramme eller en hul sylinder, med et skinn spent over den ene eller begge ender, og som man slår på med trommestikker,  klubber eller med hendene"... Så kort og upresist kan det sies, og så er resten opp til oss som spiller rytmisk musikk!

Vi vet jo alle at når vi snakker om moderne musikk, hvor det inngår mer enn én musiker, så det nesten også være med en form for trommer, ikke sant? NÅ skal det nemlig handle om en oversett "rase" her på disse sidene: De er ryggraden i all rytmisk musikk, men allikevel har det ikke vært skrevet særlig mye om dem her på DanMusikk.no sin blogg... Så her skal du endelig få høre om noen av de mest hardtslående trommeslagerne i moderne rock. Det kan da virkelig ikke bli annet enn bare godt. La oss allerede nå ta et liten titt på én av de herrene som vi skal hilse på litt lenger ned i teksten, så her kommer en allerede legendarisk trommeslager i form av 53-årige Mike Portnoy fra Long Beach i staten New York, USA.


Det var en "playtrough" av låta "Fall To Ascend", som er laget av Mikes band Sons Of Apollo. Bandet har han sammen med noen andre store stjernemusikere, som utgjør en sann "supergruppe" i uttrykkets opprinnelige betydning, i form av virtuose musikere som allerede fra prosjektets start har stjernestatus fra deres deltakelse i andre band - og i Mike Portnoys tilfelle er han kjent som én av grunnleggerne og mangeårig trommeslager i legendariske Dream Theater. Hans etterfølger i bandet, Mike Mangini, er for øvrig også på MusicRadars liste over de ti beste trommeslagerne i sjangeren

Tungrock.

Sjekker vi så ordboken igjen, står det at tungrock er "tung, aggressiv og hardtslående rockemusikk, preget av forvrengte el-gitarer og høytklingende, ofte ropende sang"...intet mindre...

Vi som selv spiller musikk, og samtidig hører på og interesserer oss for musikk i helt rå mengder, vet naturligvis bedre: Nemlig at det er en svært forenklet og forsimplet, og hva man i det store utland ville kallt "unappreciative" definisjon. Altså med andre ord: Det formelig skriker i mot oss at ordbokens beskrivelse av tungrock ikke er skrevet av én som selv liker å høre på det! La oss ta en liten titt på noe av dét som ligger tett opp til "mainstream" for tiden. Her er det svært omtalte Steel Panther, med den svært upassende låta "Always Gonna Be A Ho"


Bortsett fra at teksten forhåpentligvis er humoristisk ment, så har vi her fatt i noe av dét som vi trodde var hard rock på 1980-tallet, men som i dag visstnok bare er "rock"? HUSK at hvis du er uenig, så har du alltid muligheten til å skrive noe surt til min sjef!

Men tungrock er jo mange ting - og dét vi for 30 år siden betraktet som hard rock høres i dag ut som rene godnattlåter for små barn. I tiden som har gått siden heavy-rockens barndom, med blant andre Led Zeppelin og Black Sabbath på slutten av 1960-årene og starten av 1970-årene, har musikken også fått utallige utløpere og undersjangere som man kan fordype seg i, og diskutere til ut i de små timer (hvis man altså har dén slags tilbøyeligheter...). I dag kan det nevnes i fleng både death metall, doom metall, metall-core, groove metall og speed metall - og da har vi bare såvidt streifet innom heavy-universet ved å nevne dette lille utvalget av undersjangere.

De beste

Hva får man så når man kombinerer disse to - altså trommer og metall? Man får selvfølgelig noe som svarer til musikermagasinet MusicRadars liste over de beste metalltrommisene i verden akkurat nå. MusicRadar har nemlig utgitt sin liste over de beste metalltrommeslagere for året som gikk, så la oss se nærmere på hva de gode musikerkollegene på beste, vitenskapelige vis har funnet ut av... Og uansett om navn som Mike Portnoy eller Jay Weinberg sier deg noe eller ikke, så bør du lese videre for å se hvem som gjør det best for tiden innen de mer hardslående sjangerne av rocken, for det er statsgaranti for at du vil bli et både klokere og gladere menneske av å se hvor kompetente de her typene er bak settet!

Her nedenfor får du et par utdrag eller "highlights" fra listen, men hvis du vil se alt sammen, er du nødt til å besøke MusicRadars nettside på den lenken jeg forsyner deg med nederst i denne artikkelen.

Det er selvfølgelig Mike Portnoy, som vi allerede har hilst på i begynnelsen av den teksten du sitter og forlyster deg med akkurat nå. Portnoy er fra Long Beach i staten New York, og han var allerede i 1985 med på å starte det bandet som senere skulle bli til legenariske Dream Theater, hvis musikalske stjerner, John Myung, og ikke minst gitaristen John Petrucci, er blant noen av musikkverdenens mest kompetente virtuoser på sine felt. Bandet har også fostret keyboard-trollmannen Derek Sherinian, og han spiller i dag blant annet i bandet Black Country Communion med Joe Bonamassa, Glenn Hughes og Jason Bonham - sistnevnte er sønn av avdøde John Bonham fra Led Zeppelin, som jo ikke trenger noen nærmere introduksjon.

Mike Portnoys far opptrådte som DJ, så han hadde liksom musikken med seg i familien allerede fra en tidlig alder. Selv møtte han sine bandkolleger på Berklee College of Music, hvor Dream Theater ble dannet. Han har hatt en lang og spennende karriere, hvor han til tider har kjempet hardt med et alkoholmisbruk, som også har inspirert flere album - blant annet Dream Theaters "Six Degrees Of Inner Turbulence". Han har selv, sammen med John Petrucci, produsert hele 6 av bandets albumutgivelser, og har siden sin avgang fra Dream Theater inngått i flere musikalske drømmekonstellasjoner!

En annen trommeslager som vi finner på listen er Charlie Engen fra bandet Five Finger Death Punch. Han skal vi få en smaksprøve fra her, hvor han spiller sine glade seere gjennom introen til det første albumet fra bandet som han selv er med i - nemlig "F8" fra 2020.


Charlie Engens historie med Five Finger Death Punch er for øvrig litt spesiell. Forut for sin "oppdagelse" av bandet, hadde de en annen trommeslager i Jeremy Spencer, som måtte la seg pensjonere fra trommestolen på grunn av en veldig dårlig rygg, som endte opp med å kreve en stor operasjon. Jeremy Spencer anbefalte selv Charlie Engen som sin avløser. Charlie livnærte seg inntil da som trommelærer, og la ut masse klipp på sin Instagram-konto, hvor han ga gode råd og smaksprøver på sine evner. Charlie Engen har ifølge MusicRadar allerede tilført bandet et friskt pust, og en ny allsidighet og diversitet. Hvis du er interessert i å lære mer om dine trommer, så kan jeg for øvrig anbefale en titt på hans Youtube-kanal, som du kan åpne i et nytt vindu ved å klikke akkurat her – der ligger det masse inspirasjon til morgendagens trommeslagere!

Nummer en på listen er Slipknots Jay Weinberg, og dét er ikke i seg selv noen stor nyhet, for der har han nemlig på nåværende tidspunkt befunnet seg i fire år. Jay Weinberg har skapt seg litt av et navn for seg selv, siden han overtok trommestolen i Slipknot som 24-åring i 2014. Her skal vi nyte hans kompetente rytmer i en trommefokusert miks av låta "Unsainted" i en live-utgave fra 27. august 2019.


Jay Weinberg er for øvrig enda en musiker, som på samme måte som Mike Portnoy, har fått musikken inn "med morsmelken" fra barnsben av. Jay er sønn av Max Weinberg, som har spillt trommer for Bruce Springsteen & The E Street Band siden 1975 - det året jeg selv ble født...

Jay Weinberg begynte å spille gitar som 9-åring, og utvidet sine ferdigheter på bass da han var et sted omkring 12-13 år gammel. Da han var 14 år gikk han over til trommer, og fikk med seg et par gode råd av sin far, hvis avlagte utstyr han også benyttet seg av til prosjektet. Han (altså Jay Weinberg) har nylig fortalt i et intervju at han aldri har fått ordentlig undervisning i å spille trommer, og at han føler at det har gitt ham et riktig godt utgangspunkt for å skape sin egen stil. Allerede som 18-åring i 2008 og 2009 spillte han med Bruce Springsteen på en rekke konserter, hvor hans far var forhindret i å delta på grunn av sin "fritidsjobb" som kapellmester på det amerikanske TV-programmet "The Tonight Show". Det må sies å være litt av en historie, at en så ung mann turnerte med et av stadionrockens absolutt største navn, og Jay Weinbergs karriere med Slipknot viser da også med all tydelighet at han har fortsatt utviklingen frem til nå, hvor han er én av rockens aller beste trommeslagere noensinne, og nå altså også en del av historien bak det mystiske heavy-kollektivet Slipknot.

... På listen fra MusicRadar finner vi også danske Lars Ulrich fra Metallica, sammen med flere andre spennende typer, men dét må du besøke MusicRadar for å høre mer om. Det kniper alvorlig med kvinnelige forbilder bak trommene, som det dessverre ikke er mange av - i hvert fall ikke på MusicRadars liste. Men selvfølgelig er det masse kvinner som også kan spille trommer - se for eksempel vår tidligere introduksjon til bandet Thundermother, som du kan finne ved å klikke akkurat her.

Har du lyst på mer

Hvis du gjerne vil høre det "fra hestens egen munn", og kanskje gå litt mer i dypden, så kan du finne MusicRadars artikkel om emnet ved å klikke her (åpner i nytt vindu). Det er mer å hente, og det er også flere gode klipp hvor du kan se trommeslagerne i aksjon.

Hvis du selv har lyst til å måle krefter med rytmens edle kunst, så kan du finne vårt store utvalg av trommer og perkusjon ved å klikke akkurat her.

Hvis du vil ha noe av det beste man overhodet kan få, så skal du klikke på bildet av det kule Custom Shop 22 fra danske Drum Limousine ute til høyre, som fører deg til hele vårt utvalg av trommer og perkusjon fra Drum Limousine!

Nedenfor disse linjene finner du et par lenker til tidligere artikler om trommer og trommeslagere.