Hannah Welton

Fra Louisville i den amerikanske staten Kentucky møter vi 31-årige Hannah Welton, som allerede her i starten av sine 30-år har opplevd mer enn de fleste med sitt instrument. Hannah er en fantastisk trommeslager, og hennes ferdigheter og funk på tønnene skaffet henne allerede i 2012 en plass i den musikalske legenden Prince sitt band. Han kan du også lese mer om lengre nedenfor i denne artikkelen, men først og fremst handler det altså om Hannah Welton. Hun opptrådte første gang på trommestolen i Princes band allerede som kun 21-åring, og fortsatte med å turnere og spille inn med Prince frem til hans død i 2016!!

Samarbeidet med Prince kom i stand ved at Prince hadde sett noen av Hannah Ford-Weltons videoer på nett, hvor hun viste sine ferdigheter for trommeinteresserte. Som han hadde gjort i andre sammenhenger, fikk det Prince til å kontakte Hannah for å prøve et samarbeid, og det viste seg altså at det var basis for å ta prosjektet med både på landeveien og i studio.

Hannah Welton er for øvrig også en glimrende sanger, som det kan høres på det første sporet i den lange videon fra Drumeo som vi nå skal nyte. Hun er utdannet jazz-sangerinne i Chicago, og har spilt trommer i profesjonell sammenheng siden hun var 12 år gammel, da karrieren startet i Hannahs fars blues-band i den elektriske bluesens hovedstad - Chicago, hvor Hannah senere studerte musikk som sin utdannelse!

Om møtet med Prince forteller hun at hans første spørsmål gikk ut på om hun kunne spille bordtennis, for det var åpenbart en viktig del av livet i Paisley Park Studios og av det med å være på turné med Prince. Her kommer en hel time med intervju, demonstrasjon og undervisning i trommer fra øverste hylle.

 

 

 

Dén timen av ditt liv var da veldig godt gitt ut, ikke sant?

Som trommeslager for Prince var Hannah en del av virtuos-trioen "3rdEyeGirl", som var Princes backingband i de siste par årene fram mot hans bortgang i 2016. Trioen bestod av Hannah på trommer, danske Ida Nielsen på bass og canadiske Donna Grantis på gitar. Trioens arbeid med Prince er foreviget på albumutgivelsen Plectrumelectrum fra 2014, og du bør sjekke dem ut, for Prince setter naturligvis ikke hvem som helst til å besudle "sin" scene. Han håndplukket naturligvis noen ypperlige musikere med kontroll på musikken, og store personligheter.

Hannah har i løpet av sin karriere blant annet spilt fusjonsjazz med sitt eget band, og en trio kallt "Pandemonium", akkurat som hun har utgitt et rock-album med bandet "Bellevue Suite", som du kan få en smaksprøve på i Spotify-boksen her nedenfor.

Hannah heter i virkeligheten Hannah Ford-Welton, etter at hun giftet seg med en annen musiker og produsent - Joshua Welton. Den informasjonen skulle jeg ønske at jeg selv hadde hatt litt tidligere, mens jeg gjorde research til denne artikkelen, for plutselig kunne jeg lese om en masse på nett om en annen kvinnelig trommeslager ved navn Hannah Ford... Det tok litt tid å få ryddet den misforståelsen av veien..

 

 

 

Etter å ha hørt om Hannahs vei til stjernene via hennes eget talent, harde arbeide og en hånd fra det avdøde musikkgeniets side, er det bare rett og rimelig at vi avrunder med "sjefen" og gjør et par bemerkninger om

Prince!

Prince var én av verdens aller største stjerner, og han hadde vært det i mer enn 30 år da vi mistet ham den 21. april 2016. Hva mange kanskje ikke har tenkt så grundig over, er at han samtidig var både én av de største låtskrivere og gitarister som verden noensinne har kjent! Her får du en smaksprøve med Hannah Welton på trommer og Prince på bass med bandet "3rdEyeGirl"...

 

 

 

Vi har skrevet om det før på disse sidene: Musikk er ikke noen konkurranse, og musikalske ferdigheter kan ikke kvantifiseres eller settes på formel. Det er med andre ord ikke vitenskapelig mulig å konstatere hvem som er "best". Men akkurat i Princes tilfelle bør det ikke være så vanskelig hverken å høre eller se at han hadde evner utover det vanlige. Han hadde en perlerekke av hits bak seg, og alle kjenner vel "Purple Rain", som mange av oss 80-tallsbarn har danset til da vi var veldig unge... Etterhvert vet de fleste vel også at det var Prince som skrev megahitten og den udødelige klassikeren "Nothing Compares 2 U", som de fleste kjenner med den irske sangerinnen Sinéad O'Connor. Låten var med på en utgivelse fra Princes band i 1985, men den kom aldri sånn for alvor ut fra startblokka før O'Connor utga sin versjon den 8. januar 1990. Låten ble en megahit, og Prince begynte heretter også selv å ha den på sin settliste til konserter.

En annen, og kanskje bedre bevart hemmelighet, er at Prince også skrev "Manic Monday". Låten ble et kjempe hit for pop-rockbandet The Bangles, som utelukkende bestod av kvinner, hvilket var en litt stor og uvanlig ting på midten av 1980-årene. Dem kan du se til høyre på din skjerm.

Men én ting er hva Prince skrev for andre... Noe annet er at hans egen karriere var enorm allerede i 1980-årene, og at han blandt annet var så uheldig å ryke så voldsomt uklar med sitt plateselskap at han på grunn av rettighetsspørsmål så seg nødt til i en periode å utgi musikk som "The Artist Formerly Known As Prince". Listen av hits er uendelig, så i tillegg til de som er nevnt andre steder i dette innlegget, kan du prøve deg frem med "Raspberry Bert", "Alphabet Street" og "When Doves Cry" - så er du liksom akkurat i gang...

Prince var multi-instrumentalist og kunne spille en perlerekke av forskjellige instrumenter på profesjonelt nivå. Han var veldig kjent for sin skjøre "Cloud Guitar", som du kan finne masse facts om på nett, men det mest interessante i en sammenheng er at han var et musikalsk geni og en gudsbenådet performer, og altså også gitarist! Dét har han ved flere anledninger demonstrert på skandinavisk jord. Blant annet ga han de danske festivalgjester en stor opplevelse på Smukfest i Skannerborg tilbake i 2013, sammen med 3rdEyeGirl, hvor danske BasSIda i form og Aarhusianske Ida Nielsen stod for de dype tonene.

Du kan se et bilde av Prince med sin "Cloud Guitar" til venstre for disse linjene, og hvis du vil vite mer om dén gitaren, som ble bygd av Dave Rusan til filmen "Purple Rain", kan du finne en artikkel om den hos Premier Guitar ved å klikke akkurat her. Prince innspillte, jammet og lekte i mange, mange år i sitt eget private studio, som var bygd i tilknytning til hans hjem i Chanhassen, Minnesota i USA. Han kalte studioene Paisley Park Studios, og komplekset ble åpnet allerede den 11. september 1987. Etter Princes død er bygningskomplekset åpnet for offentligheten, og innrettet til museum over Princes liv og musikalske produksjon.

Prince forlot oss dessverre alt for tidlig, da han døde i sitt hjem i april 2016. Objektivt sett må vi likevel nok konstatere at Princes største låter på dét tidspunktet allerede var produsert for mange år siden, men hans ferdigheter og legendariske status kan det på den annen side ikke noensinne stilles spørsmålstegn ved. Det vitner mer enn 150 millioner solgte enheter, og en plass i Rock'n'roll Hall Of Fame også om.

Her får vi et stykke med Prince og Ida Nielsen fra København i 2010

Drumeo

Drumeo.com er et nettside som leverer undervisning på trommer. Vi her på DanMusikk.no har tidligere hatt den store fornøyelsen å dele noen videoer fra Drumeos hånd, og det er alltid profesjonelt dét de leverer! Du har mulighet for å besøke Drumeo ved å klikke akkurat her, men før du gjør det bør du ta en titt nedenfor, hvor vi ser på hva Skandinavias ledende musikkforretning kan tilby deg

Alt til trommer - hos DanMusikk.no

Hos DanMusikk.no kan vi tross vårt navn også virkelig godt like trommer. Du kan se noe av vårt tromme-relaterte utstyr ved å klikke akkurat her, og du bør faktisk også besøke vårt utstillingslokale på Rugvenget 1 i Grenaa, DK for virkelig å få syn for sagn og klang i ørene! Sjekk åpningstidene på vår nettside.