Hva skjer?

Ville Jimi Hendrix blitt kjent i dag? Og hva med noen av de andre personlighetene som var megastjerner i 1970-årene og 1980-årene?

Den kjente Youtube-personlighet Rick Beato sender en hilsen til svundne tiders musikalske helter. Faktisk skal vi ikke mange år tilbake for å finne en musikalsk heltedyrkelse og fan-kultur som var vesentlig annerledes, og på en måte mer "detaljert", enn den kjennes i dag. Det er i hvert fall hva Rick Beato forteller, og jeg har på følelsen at han har rett.

 

 

 

Om han så har helt rett i hele sin analyse og konklusjon, er et helt, helt annet spørsmål.

Hva synes du? Skriv til DanMusikk.no på vår Facebook-side, hvor diskusjonene ofte bølger frem og tilbake.

Eldre artister i svundne tider

Rick Beatos tanker i videoen ovenfor er, som han selv sier, basert på et litt eldre intervju med bassisten Jeff Berlin, som du kan se et bilde av ute til høyre for disse linjene. I intervjuet fra 2017 kom det frem en tanke om at musikkbransjens fokus er byttet fra de fantastiske og talentfulle musikere til... noe annet...

Tanken er at de talentfulle og hardt arbeidende musikerne en gang satt godt på både innspillinger, utgivelser og oppmerksomheten både fra plateselskapene og fansen, men at det ikke lengre er tilfellet. Jeff Berlin sier, og Rick Beato med ham, at det med å spille godt knapp nok teller noe lengre... Og det er her, den litt eldre, hvite mannens utgytelser godt kan begynne å høres litt ergerlige ut, for er det riktig at den gode musikeren ikke lenger er nær så relevant i musikkbransjen? Og har det ikke bare skjedd en naturlig og uunngåelig utvikling som har tatt musikkbransjen inn i 2020-årene?

Nå går jeg naturligvis ut fra at alle vet hvem Jimi Hendrix er, men dét er jo på den annen side heller ikke sikkert... Men hvis vi tar for gitt at du kjenner Jimi... Har du så en mening om dét som Rick Beato og Jeff Berlin gir uttrykk for? Tro om Jimi Hendrix hadde blitt kjent hvis han var kommet frem i dag?

Der hersker ingen tvil om at Jimi Hendrix var en stor musiker med noe på hjertet, og dét er da også et faktum, som sammen med all verdens gjetterier, gjennomsyrer kommentarsporet under videoen. Flere skriver at hvis Jimi var kommet frem i dag, var det ikke sikkert at han hadde valgt el-gitaren som sitt instrument, mens det på den annen side er temmelig sikkert at han ville ha revolusjonert én eller annen form for kunst. Spørsmålet er jo så om dét ville ha vært mulig, for hvor langt kan talent og hardt arbeide bære i dag, og krever det ikke i like så høy grad personlig gjennomslagskraft, sans for mote og en insisterende evne til å oppnå oppmerksomhet, hvis man gjerne vil være kjent eller ha utgitt sin musikk?

Det er på den annen side påfallende at hvis man kjenner litt til historien om Jimi Hendrix, så vet man også at han hadde alle de egenskapene til fulle, samtidig med at han var et musikalsk geni. Så spørsmålet er om det i virkeligheten er særlig mye som har endret seg, utover de kanalene som bringer musikken og "kjentheten" ut til fansen...

Under alle omstendigheter er det verdt å tenke over hva som skal til, og hvor vi som fans og lyttere gjerne vil at musikken skal bevege seg hen... Hvis sånn en tanke overhodet gir mening...

Gammel mann roper mot skyene

Rick Beatos uttrykk "old man yells at the clouds" er vidunderlig beskrivende i forhold til en følelse vi alle kjenner. Alle har vi vel opplevd medborgere som forteller om hvor mye bedre allting var engang, og at intet nytt er noe verdt overhodet. Dessverre føler jeg litt at det nettopp er det Rick Beato roter seg ut i her på kanten av sine nesten tre millioner abonnenter på Youtube.

Men det er imidlertid ikke kun eldre mennesker som har noe å si om hvordan tingene utvikler seg i musikkbransjen. Her er historien om hvordan stjernen Halsey røk ut i "bad standing" hos sitt plateselskap, og hvordan dét fikk henne til å ta saken i egen hånd! Og her finner vi en historie som er mer tankevekkende enn de eldre herrers tankeeksperiment og ønsker om å bringe svundne tider tilbake.

Igjen er det Rick Beato som forteller historien, men her handler det mer om "plateselskapenes" rolle i kulturen, musikken og det med å være kjent, og hvordan de som musikkbransjens giganter er ansvarlige for at det ikke lengre er musikken som er det sentrale i musikkbransjen... Lytt med her

 

 

 

"TikTok is basically the replacement for record labels doing their jobb of promoting artists"...Hvor mye av dette som avspeiler virkeligheten er jo vanskelig å vurdere fra en fans synspunkt. Men spennende er det under alle omstendigheter at vilkårene for og i musikkbransjen endrer seg raskt for tiden.

Det var mange tanker, overveielser og et par provokasjoner, så la oss slutte med å nyte en god låt og video med Halsey. Her kommer "Without Me"