Musiker?

Når kan man i grunnen kalle seg musiker? Er det kanskje noe du også går rundt og funderer dypt over hver eneste dag?

... Det må jeg innrømme at jeg gjør... Jeg vet ikke hvorfor det har betydning for meg, for hvis man kan tre akkorder på gitar og spiller dem engang imellom, så er man vel "musiker"? Vi kan sikkert alle sammen ha opplevelsen av å måtte være verdige til forskjellige betegnelser - hva det så måtte være?

I dag skal vi møte en velreflektert fyr som tilsynelatende også har noen av de samme overveielsene i forhold til sin hobby som "fritidsmusiker". For eksempel har han en Martin-gitar som han selv hevder han "ikke fortjener", og han er helt ærlig på at ingen egentlig ønsker å betale for å høre bandet hans "Coalition of the Willing", som består av høytstående politikere og embedsmenn med base i den amerikanske hovedstaden Washington DC. Selv den tidligere ungarske ambassadøren har vært med!

Han er nummer 71 i rekken av USAs utenrikministre, men han er antagelig den eneste i rekken som har publisert musikken sin på Spotify. Du skal treffe

Antony Blinken

Han blir 60 år den 16. april 2022 og er utdannet fra noen av USAs fineste universiteter, og har i sin karriere bekledd en lang rekke ansvarsfulle og høyt profilerte stillinger i den amerikanske sentraladministrasjonen

Hva de færreste vet, er at han spiller musikk - og også er en rimelig kompetent både gitarist og sanger. Og så deler han undertegnede skribents kjærlighet til Eric Clapton, og i særdeleshet dennes ikoniske mesterverk "Layla And Other Assorted Love Songs" fra 1970. Men kan vi ikke bare hilse på Antony Blinken i en rolle de færreste tross alt kjenner ham fra - her i en live-opptreden fra Det Hvite Hus med blant andre Jeff "Skunk" Baxter, som er kjent fra band som "Steely Dan" og "Doobie Brothers".

 

 

 

Det er Blinken som synger første vers.

Selv om han er veldig beskjeden rundt sine musikalske ferdigheter, så har Blinken allikevel funnet både tid og mot til å utgi musikk på Spotify, hvor han har utgitt tre singler under navnet "Ablinken". Dem skal du naturligvis ikke snytes for, så her er en liten "teaser" i form av låta "Without Ya" fra Spotify i feltet nedenfor.

 

 

 

Du bør selv lese hele intervjuet som er både nevnt og linket til nedenfor, men her er en serie highlights av mere eller mindre musikalsk interesse.

 • Antony Blinken er snart 60 gammel og fyller for øvrig år samme dag som den danske dronningen, Margrethe II - nemlig den 16. april
 • Han har tilbrakt en stor del av sin barn- og ungdom i Paris, hvor hans musikalske liv angivelig startet i en jazzet toneart.
 • Han er utdannet fra de amerikanske universitetene Harvard og Columbia, som begge er veldig prestisjefylte utdanningsinstitusjoner.
 • Blinken begynte allerede veldig tidlig å spille gitar, men ga seg igjen inntil han på ny fant glede ved instrumentet som 16-åring.
 • For Blinken er gjenoppdagelsen av gitaren uløselig knyttet til låta "Ha You Ever Loved A Woman" fra albumet "Layla And Other Assorted Love Songs". Ifølge både Blinken og undertegnede er det "én av de beste innspillinger noensinne - av noe som helst!" Låten er for øvrig en cover av en Freddie-King-sang, men det er jo en helt annen historie!
 • I 1990-årene arbeidet han som taleskriver for Clinton-administrasjonen på det utenrikspolitiske området.
 • Selv spiller han, som følge av sin travle hverdag, veldig lite, men lytter til gjengjeld til masse musikk.
 • Han er helt og fullstendig selvlært gitarist, og mener selv at det "er innlysende, hvis man hører [ham] spille»
 • I studietiden hadde universitetetsavisa på Harvard, "The Crimson", glede av Blinkens kvasse penn når han skrev plateanmeldelser av blant andre Bob Dylans og Lou Reeds utgivelser
 • The Beatles har en veldig høy stjerne hos USAs utenriksminister!
 • For tiden har Antony Blinken det antagelig svært, svært travelt med den fryktelige væpnede konflikten mellom Russland og Ukraina. Så vi kan nok ikke forvente å høre nye låter fra "Ablinken" på Spotify sånn akkurat med en gang, men hvis det igjen blir fred i verden, så er vel dét også en beskjeden pris å måtte betale, ikke sant?

De fleste av opplysningene i denne artikkelen stammer fra et intervju i Rolling Stone som ble publisert den 8. juni 2021, og som ble gjort mens Antony Blinken var på vei hjem fra Jordan hvor han (igjen) hadde forsøkt å hjelpe til med å redusere konfliktnivået mellom Israelere og palestinere. Det er masse gullkorn underveis i artikkelen, som du kan lese i dens fulle utstrekning ved å klikke her (linket åpner i nytt vindu).

Hva med deg selv?

Det er aldri for sent å begynne å spille gitar. Men dét vet du sikkert allerede?

Hos DanMusikk.no står vi alltid klar til å hjelpe deg med å treffe riktig valg. Har du for eksempel prøvd en av de nye gitarene fra Santana, som er designet i Danmark? De lager både akustiske og elektriske gitarer, og det er tatt hensyn til detaljene samtidig med at du får godt for pengene. Se mer ved å klikke akkurat her, eller på bildet av den fine Dracoen nedenfor!