Uvurderlig viten fra Gibson

Her i den kalde og mørke vintertiden har du vel ikke annet å gjøre enn å passe på ditt kjæreste eie, har du vel? Det vet de godt hos Gibson i Nashville i USA, så her kommer "master Luthier" Jim DeCola og forteller oss alle sammen noe om å rense, vedlikeholde og olje gripebrettet på din bass eller gitar.

Hvis du har lest bloggen vår "Hvor er det strengt", så kjenner du allerede Jim DeCola og har sett ham i aksjon. Nå vil han gjerne vise deg hvordan du pleier gripebrettet ditt, når du nå likevel har tatt av strengene for å bytte dem, mens vinden suser og regnet pisker ned utenfor. La oss se hva han har å si, når han øser av sin mangeårige erfaring, så vil jeg deretter forsøke å trekke ut essensen og fremheve noen av de viktigste poengene. Her kommer Jim DeCola direkte fra Nashville.


Hvis du ikke har lest bloggen om å bytte strenger og sett den tilhørende videoen, så kan du finne den ved å klikke på linken nedenfor denne artikkelen.

DanMusikk.no smører deg inn

Men hva er formålet med å få fettede fingre - og så helt frivillig? Jo, legg merke til det han forklarer allerede veldig tidlig i videoen, for det er faktisk flere fordeler i tillegg til bare det å tilbringe tid med å passe på ditt kjæreste eie.

  1. Gripebrettet ditt ser bare bedre ut når det er mettet med olje. Når Jim DeCola (på amerikansk) snakker om gripebrettets "deep tone", så mener han ikke lyden - men utseendet.
  2. Det føles bedre å spille på et veloljet gripebrett. Overflaten blir glattere og mer behagelig, og gitarhalsen føles ganske enkelt ut som at du kan spille raskere på den.
  3. Og dette er nesten det viktigste punktet... Et oljemettet gripebrett er stødigere og mer bestandig mot endringer i temperatur og fuktighet, så treet ikke slår seg så lett når gitaren utsettes for klimaendringer. Det er selvfølgelig spesielt viktig hvis gitaren din skal utendørs, men ettersom du sikkert spiller i band eller tar undervisning, så skal den da sikkert også det? For slett ikke å nevne hvis du skal på turné!

Jim DeCola viser deg hvordan han selv gjør det, men du er selvfølgelig velkommen til å gjøre deg dine egne erfaringer. For eksempel har jeg aldri selv funnet det nødvendig å dekke gitaren, og ta av pickupene, før jeg oljer gripebrettet. Hvis du allikevel skulle få lyst til å gjøre det, så kan jeg som en liten tjeneste opplyse deg om at "low tack tape", som det snakkes om, er en tape som ikke klistrer særlig mye - som for eksempel vanlig maler- eller maskeringstape.

Det er viktig å ta seg god tid til å arbeide oljen inn i gripebrettet og mette treet grundig – men uten at det likevel må bade i olje. Og gi det et par minutter for å la gripebrettet suge til seg oljen, er godt å gjøre før du renser av! Legg også merke til at Jim påfører oljen og renser gripebrettet i én og samme arbeidsgang. Dée må du selvfølgelig ikke gjøre hvis du bruker et spesielt produkt til rensingen... I så fall må du gjøre det jeg selv gjør hjemme, hvor jeg først renser gripebrettet og deretter gir halsen en liten pause til å "dampe av", før jeg går i gang med oljen.

Og legg så bare merke til at selv om Jim ikke sier det direkte, så gjelder alt dette her altså kun gitarer med mørkt og ulakkert tre på gripebrettet, som for eksempel rosewood/palisander, pau ferro eller valnøtt. Hvis gitaren din har et lyst og lakkert gripebrett, så skal du ikke olje det, men det vet du sikkert allerede, ikke sant?

Kjøp oljen din hos DanMusikk.no

Din gitar har best av et spesialisert produkt. La nå være med å forsøke deg med matolje, brukt motorolje fra din Puch Maxi, eller andre "kreative" løsninger som ikke holder i lengden, eller kanskje til og med gjør mer skade enn gavn. Dessuten har jeg hørt at det er skikkelig besværlig å måtte fjerne en feil olje igjen, hvis ulykken først har skjedd.

De fleste kjenner nok Dunlops "lemon oil", som tross navnet ikke har noe med sitroner å gjøre. Det er en mineralsk olje, som Jim DeCola sier at man trenger. Den har vi naturligvis på lager her hos DanMusikk.no, og du kan lese mer om den og kjøpe deg en flaske ved å klikke på bildet til venstre. I forhold til dens gode egenskaper er investeringen i tid og penger altså beskjeden!

Du kan også gå et skritt videre og kjøpe D'Addarios pakke med pleieprodukter, som inneholder enda flere forskjellige, gode substanser som for eksempel både voks og rensemiddel. Du finner pakken ved å klikke akkurat her.

Gibson hos DanMusikk.no

Prosedyren gjelder for alle gitarer med ulakkert gripebrett i mørkt tre - enten de er elektriske eller akustiske. Men hvis du står der og mangler en Gibson-gitar, så kan du selvfølgelig kjøpe deg en hos DanMusikk.no. Sjekk for eksempel de nye Standard-modellene, som Slash fra Guns'N'Roses har lagt sitt navn til. Du finner vårt Gibson-sortiment ved å klikke akkurat her - eller på bildet av den fete Les Paul ute til høyre.