Tangenter

Det kan godt virke, som om det med tangenter er litt av en jungel, når man først begynner å interessere. Men det er faktisk ikke så vanskelig å finne ut av. Det viktigste er å få spilt og prøvd noen forskjellige ting!

Selv om det er viktig å danne seg sine egne erfaringer, kan der godt gis noen generelle retningslinjer, som langt på vei gjelder for både pianoer og keyboard. For eksempel har et fullt utstyrt piano 88 tangenter, mens det fås keyboards med helt ned til under 30 tangenter. Hvis din interesse går i retning av klassisk musikk, må du gå etter et (el-)piano med minst 76 tangenter - men helst 88!

Det er forskjellig, hva tangentene er laget av - de fleste el-pianoer benytter teknologier, som får tangentene til å oppføre seg som «riktige» pianotangenter, og når bare de føles sånn, er det mindre relevant, hva de rent faktisk er laget av.

Karakteristika

De fleste klaviaturer er i ett eller annet omfang anslagsfølsomme. Det betyr at lyden fra anslaget bytter styrke avhengig av, hvor hardt eller raskt det trykkes på tangenten. Hvis man på noen måte ønsker seg å spille noe, som bare minner om piano (altså ett uten strøm), så må tangentene være anslagsfølsomme!

Dernest handler det om fornemmelsen av å spille på tangentene. På et akustisk piano, utløser trykk på tangentene en hammer, som slår på en streng inne i pianoet og dermed lager en tone. Fornemmelsen i fingeren av den prosessen, som trykket på tangenten utløser inne i pianoet, forsøkes gjenskapt med noen snedige virkemidler, så et elektrisk piano ikke bare lyder - men også føles som et akustisk piano. Det har man valgt å gjøre på flere måter. Generelt er det slik at jo bedre el-pianoene er, jo mer ligner på fornemmelsen også den, man får ut av å spille på et akustisk piano eller et konsertflygel - herunder at tangentene til de dype tonene er tyngre å trykke ned.

Forskjellige merker

Noen av de store merkene har valgt å etablere deres egne standarder for, hvordan deres tangenter oppfører seg.

Hos DanMusikk forhandler vi blant mange andre Yamaha pianoer, som benytter seg av disse kategoriene:

  • GHS - Graded Hammer Standard. Her blir tangentene lettere å trykke ned, jo lenger man kommer opp det høye registeret.
  • GH - Graded Hammer. Benytter seg av samme virkemidler som GHS men med tyngre tangenter og mer realistisk følelse.
  • GH3 - Graded Hammer 3. Her blir det enda bedre, og blant annet kan man merke forskjellen især når man slår den samme tonen an to ganger i trekk uten helt å slippe tangenten. Ved annet anslag vil man kunne merke vekten «tyngre» enn første gang.
  • NWX er Yamahas beste tangent-teknologi med tangenter i omhyggelig tørket og utvalgt grantre. Det er escapement mekanisme, som realistisk gjengir den svakt klikkende fornemmelsen nær bunnen av anslaget på et konsertflygel, motvekter og mye, mye mer!

Et annet veldig populært merke er Casio, som blant andre bruker disse betegnelsene:

  • Scaled Hammer Action. Tangentene er vektet med små hamre, for å gi den mest realistiske anslagsfølsomheten - samtidig med at tangentene blir lettere fra dype til høye toner.
  • TSHA2 - Tri-sensor Scaled Hammer Action II. Hver tangent er utstyrt med hele tre sensorer (mot normalt 2), som registrerer anslagsdynamikk i 16.256 ulike nivåer. Ibenholt- og elfenbens-imitert overflate, som gir perfekt greb.
  • Natural Grand Hammer Action - har tangenter i full lengde og av nøye utvalgt tre, mens motvektene beskriver samme bane som på et konsertflygel. Så blir det ikke bedre!

Korg bruker:

  • RH3 - Real Weighted Hammer Action III. Dette klaviaturet benytter seg også av en vekting fra dype til høye toner og flere andre teknikker for å gjøre spilleopplevelsen så realistisk som mulig. Korg bruker dessuten ikke bly i deres vekte.

Hvis du er interessert i et elpiano av et annet merke, så spør en av vår flinke servicemedarbeidere eller kik deg omkring på fabrikantens nettside.

Hva skal jeg velge?

Som utgangspunkt bør du alltid velge et piano med minst semi-veide tangenter. Hvis behovet mer er i retning av elektronisk musikk og eventuelt raskere passasjer på keyboard KAN det være en fordel av velge en mer synth-basert tangent, som ikke har noen motstand eller på noen måte er vektet.