Vel vil jeg ei...

OK?! Så instrumentalmusikk er altså slett ikke noe for deg?

Det kan vi sånn sett godt forstå her hos DanMusikk.no, men vi vil på den annen side også veldig gjerne gjøre deg oppmerksom på at det er masse musikk der ute i universet som forteller historier og gir deg store følelser - helt uten bruk av tekst og sang. Jeg vet godt at det er en litt eldre låt, og den har som sådan heller ikke det helt store med dagens egentlige emne å gjøre, men smak likevel på denne actionfylte greia fra 1992. Den har jeg alltid selv digget vilt.

 

 

 

Selv om det ikke er han det skal handle om i dag, så er Joe Satrianis video og selve låta "Summer Song" et godt eksempel på at instrumentalmusikk kan bevege noe - eller om ikke annet, så i hvert fall sette din venstre fot i sving med opp- og nedadgående bevegelser - også kjent som stamping i gulvet. Den er helt tilbake fra 1992, men den holder seg da fortsatt svært godt, gjør den ikke?

Inn på scenen kommer nå

Robben Ford

... Eller ikke helt... Han har vist vist vært på scenen siden før jeg selv ble født - og lenge før det ble tenkt på DanMusikk.no... Robben Ford ble nemlig født i California i 1951, hvilket betyr at han har god sjanse for å være på alder med dine besteforeldre. Men det sprø ved Robben Ford er blant annet at han har spilt med svært mange riktig store navn - og ved siden av det hatt en misunnelsesverdig karriere i eget navn. Jeg hevder naturligvis ikke at det samme ikke kan være tilfellet med dine besteforeldre, men prøv likevel bare å se nærmere på dette summariske uttrekket av hvem som har hatt glede av Robbens seksstrengede magi: Miles Davis, Joni Mitchell, Bob Dylan, Barry Manilow, Dizzy Gillespie, George Harrison og danske Sanne Salomonsen.... og mange, mange flere... Du kan selv sjekke listen i den amerikanske utgaven av Wikipedia ved å klikke her - og lenken åpner i et nytt vindu, for jeg har mye mer å si deg om Robben Ford før denne artikkelen er slutt.

Det er så mye å skrive eller si om Robben Ford at det er stor risiko for aldri å bli ferdig... Derfor synes jeg at vi skal ta en håndfull raske facts, for deretter å la musikken snakke for seg selv.

  • Robben Ford er født den 16. desember 1951 i Woodlake i California i USA.
  • Fun fact: "Robben" betyr "seler" på tysk
  • Hans første instrument var en saksofon som han begynte å spille på som 10-åring. Gitaren kom først inn i bildet da han var 14 år gammel.
  • Som alle oss andre liker han å ha flere gitarer. Han er nok mest kjent for sin Telecaster fra 1960, men spiller gjerne på forskjellige gitarer som sin Gibson Les Paul fra 1953, Gibson ES-335 eller en Gibson SG fra 1963.
  • Han er kjent for å bruke sin Dumble-forsterker med serienummer #002, som ble bygd spesielt til ham i 1983. Til tross for den enorme økonomiske verdien av en slik Dumble, tar han den gjerne med på turné over hele verden. Hvis du ikke kjenner til Dumble, kan jeg opplyse deg om at en Dumble er den mest ettertraktede (og dyre) gitarforsterkeren som finnes. Vintage Guitar Magazine  skrev i 2012 at brukte Dumbles kostet mellom 70.000 og 150.000 USD, og prisen har neppe gått ned siden dengang.
  • Musician Magazine har utpekt ham som en av det 20. århundres 100 største gitarister
  • Han er notert for totalt 5 nomineringer til USAs Grammy-priser.
  • Robben Ford bodde i mange, mange år i California, men flyttet i 2018 til USAs "Music City", Nashville. Nashville er for øvrig en by hvor det sies at du kan være nesten sikker på at pizza-budet ditt er en bedre gitarist enn du noensinne selv tør drømme om å bli - så fylt er byen nemlig med avsindig flinke musikere.
  • Han taler (åpenbart) en smule fransk, som det kan høres på konsertopptaket nedenfor.

Sjekk ut det nye albumet "Pure" her, og finn resten der hvor du normalt strømmer musikk - og lov meg å gi albumet en sjanse, selv om du kanskje er typen som aldri ville sette på et instrumentalt album hjemme hos deg selv.

 

 

 

"Pure" har gått direkte inn på toppen av Billboards liste over blues-album fra USA, som du også kan se på bildet her. Her på DanMusikk.no har vi også hatt oss en liten Robben-prat, og på min kollega Lars' oppfordring har vi blitt enige om å spesielt fremheve albumet "Talk To Your Daughter" fra 1988, som blant annet inneholder en kul cover-utgave av klassikeren "Born Under A Bad Sign", som du kan oppleve på Spotify like her nedenfor.

 

 

 

Når vi snakker om Robben Ford, er det også verdt å merke seg at han tar noen ganske jazzete og musikkteoretisk tunge elementer, som ingen av oss evner eller har lyst til å snakke nærmere om - og så får han det hele til å høres aldeles fantastisk og spennende ut. Man kan som lytter hele tiden oppdage nye ting i musikken - og hva kan man da mere forlange?

Robben Ford er for øvrig veldig aktiv på sosiale medier, så hvis du har blitt nysgjerrig på å vite mer, eller bare gjerne vil følge en av den jazzede bluesens største navn og et varmt og vakkert menneske, så gå likevel inn på Facebook eller Instragram og finn ham der. Han vet mer om gitarer og utstyr enn de fleste andre, og han deler gavmildt ut av sin viten og eksperimenter til de som også måtte være interessert.

Robben Fords bror Mark

Jeg kan ikke la være å gjøre oppmerksom på at det er en utbredt misforståelse at Robben Fords bror har spilt gitar i det groovende sørstatsbandet The Black Crowes. Ja, vi er langt nede i detaljene her, men tillat likevel en gammel musikertype som meg å slå et slag for korrekte opplysninger i det offentlige rom. Det er ganske enkelt ikke sant at Robben Fords bror har spilt i The Black Crowes!!

Broderen Mark er ganske riktig også musiker, men han spiller et helt annet instrument - nemlig munnspill. Brødrene Ford har spilt sammen i flere forskjellige konstellasjoner siden de sammen startet sitt første band, Charles Ford Blues Band (oppkalt etter deres far), og Robben har også medvirket på Marks album "Mark Ford and The Blue Line". Her kan du oppleve brødrene sammen på et opptak som har mange år på baken allerede - det fremgår spesielt av Robben Fords bukser... Men hvilke musikere de har med - det fremgår ganske tydelig at Robben Ford er en av dem som tiltrekker de aller beste til sitt band! Det er munnspill fra ca. 1:50, og jeg innbiller meg faktisk å kunne høre at Mark har samme melodiske tendenser som sin gitarbror.

 

 

 

Kan du også høre det, eller er det innbillning? Det er noe med tonevalget og fraseringene som brødrene åpenbart har innebygd i sitt DNA, og som man kan høre selv om de har valgt å spille på helt forskjellige instrumenter.

Historien om "den andre" Marc Ford kan godt bli lang, så den må vi ha til gode til en annen gang. La oss nøye oss med å fastslå at Marc Ford, som har spilt lead-gitar i The Black Crowes, staver navnet sitt med "c" i slutten av Marc, og at han er en fantastisk gitarist!

Rig Rundown med Robben Ford

Selvfølgelig har Premier Guitar vært på besøk hos Robben Ford, og som den store gitarnerden han er, tar han selvfølgelig selv imot og gir en fengslende rundtur i sitt utstyr. Følg med her - det er ikke verdens lengste Rig Rundown, så du rekker det før du må på arbeid eller skole igjen...men hvis det er noe du ikke ved om Telecastere, så skal nok Robben Ford fortelle deg om det.

 

 

 

Undertegnede ydmyke skribent har selv vært så heldig å oppleve ham live med et lokalt big-band, hvor han spillte opp med en godt brukt Fender-forsterker, en Gibson SG, en tuner og en enkel drive- eller boostpedal, og intet annet. Mer skal det ikke til for å spille en hel konsert når man er en av verdens absolutt beste musikere. Men skulle vi ikke legge an til en rolig avslutning på denne hyllesten til en stor musiker med en hel konsert fra hans opptreden på den legendariske Montreux Jazz Festival den 8. juli 2016. Jeg håper at videoen fortsetter å ligge ute på Youtube, men det har den i skrivende stund gjort i mer enn to år, så jeg tenker at eventuelle rettighetshavere er innforstått med at den ligger der. Dette bare for å be om forlatelse fra våre lesere hvis lenken en dag ikke funker lengre. Den ikke spesielt pene forsterkeren øverst på stacken bak ham, er for øvrig en Dumble Overdrive Special - bare så du nå vet hvordan sånn høres og ser ut...

 

 

 

Tillat oss for øvrig enda engang her på DanMusikk.no å fremheve kvaliteten på de musikerne som får lov til å spille med Robben Ford... og legg merke til at bassisten Brian Allen, noe utradisjonelt for en bassist på sitt nivå, spiller mye med tommelfingeren. Wes Little på trommer gjør det også helt uforlignelig!

Robben Ford er helt klart en musiker som tar utstyr på alvor, og han har alltid noe spennende å si om de tankene han gjør seg om musikk i det hele tatt! Og hvis det skal være enda mer nerdete og lengre sånn rent tidsmessig, så har youtuberen Rick Beato, som vi også kjenner fra tidligere besøk på disse sidene, intervjuet Robben Ford i en lengre video som ble offentliggjort i mars 2020. Her skal du likevel holde ørene på stilk, for noe av materialet krever at man kjenner sin musikkteori ganske inngående. Følg med her.

 

 

 

Kult, ikke sant?

Hva har jeg vunnet?

Jo, hvis du forsto det rett så gir jeg et DanMusikk.no-klistremerke - du skal bare hente det selv i vår avdeling på Rugvenget 1 i Grenaa, Danmark. Jeg gleder meg til å se deg!