Vera Lynn

Navnet høres kjent ut. Vi har sikkert alle hørt navnet Vera Lynn. Og hva hvis jeg nå nevner "We'll Meet Again"?

Så er vi etter min mening langt inne i det stoffet som legender er laget av! Vera Lynn var nemlig en stor stjerne allerede da dine besteforeldre ble født, og gled siden aldri ut i den glemselen som godt kan ramme tidligere tiders stjerner, ettersom musikken flyttet seg til internett, og "78-ere" ikke lengre er det foretrukne medium for avspilling av musikk. Vera Lynn har satt seg avgjørende spor i musikken og i historien, så jeg er rimelig sikker på at hun aldri vil bli glemt. Historien om Vera Lynn lagrer på mange fascinerende detaljer, hvorav du kan nyte noen få stykker av lengre nede i teksten.

Hvis du er en gammel rock-dinosaur som jeg selv, vil du også gjenkjenne disse ordene fra Pink Floyds "The Wall", hvor hun også er med i en liten låt som passende nok heter "Vera".

Does anybody here remember Vera Lynn?

Remember how she said that we would meet again some sunny day

Vera... Vera...

What has become of You

Does anybody else in here feel the way I do?

Vera Lynn ble født i 1917, og forlot ikke denne verden før i juli 2020 - som 103-åring! Underveis nådde hun å spille en betydelig rolle i populærkulturen, og gjorde seg også bemerket på flere områder innen velgjørenhet - spesielt la hun mye krefter i arbeidet med veteraner fra militærtjeneste, handicappede barn og ofre for brystkreft. Under annen verdenskrig begynte hun å opptre på togstasjonene i Londons undergrunn, hvor byens borgere søkte tilflukt fra tyskernes bombinger av byen. Senere turnerte hun i de krigsrammede delene av verden, hvor hun opptrådte for de utsendte britiske soldatene. Det var en ikke helt ufarlig jobb, og hun mottok da også senere både offisiell heder og evig berømmelse for sin innsats!

Julian Lage

Men hvordan i all verden kommer en ellers ganske ungdommelig blogg-smører i tanker om Vera Lynn, og får lyst på å skrive om henne? Jo det er alt sammen Julian Lages skyld... Og hvem er så han?

Julian Lage er én av den intellektuelle gitarmusikkens store stjernefrø. Han er et velkjent navn i gitarbladene, og på de stedene på nett hvor man kan lese om gitarer og alt som har med dem å gjøre.

Her spiller han en liten Corona-performance av Vera Lynns udødelige klassiker, "We'll Meet Again"


Julian Lage er i skrivende stund bare 32 år gammel, men han er allerede en lovende stjerne på jazz-himmelen. Som noe litt spesielt, vil du sikkert legge merke til at Julian Lage oftest spiller på en Telecaster, hvilket er ganske uvanlig innen jazzens verden.

Julian Lage har flere teoretiske musikkutdannelser bak seg, og har studert ved flere av de fineste skolene på området. I USA undervises det i jazz på høyt plan ved mange høyskoler og universiteter, og jazzen har på det teoretiske planet en status i USA som ligner den vi tilskriver klassisk musikk i Europa. Julian har blant annet en universitetsgrad fra det svært kjente Berklee College of Music.

Verdensrekord

I tillegg til å være en stor artist og viktig figur innen velgjørenhet, så var Vera Lynn innehaver av et par imponerende rekorder, som antagelig kommer til å stå til evig tid.

  • I 2009 ble Vera Lynn, i en alder av 92 år, den eldste artisten til i levende live å ha en utgivelse plassert øverst på den britiske albumhitlisten.
  • I 2017 ble hun angivelig den første til å utgi et nytt album i eget navn, etter selv å ha fylt 100 år. Albumet "Vera Lynn 100" ble nemlig utsendt for å feire hennes 100-årsdag den 20. mars 2017.

Hun er dessuten notert for, ved sin død den 18. juni 2020, å ha vært aktiv i musikkbransjen gjennom hele 96 år. Det er kanskje ikke snakk om en offisiell rekord, men det er nok allikevel noe som blir vanskelig å slå...

Det britiske imperiet gav henne en militær begravelse med deltakelse fra hæren, flåten og luftvåpenet, og "The White Cliffs Of Dover", som hun også hadde sunget om, ble opplyst av en projisert fotomontasje til hennes ære. Under høytideligheten fløy Spitfires fra det historiske luftslaget om England under 2. verdenskrig i luftparade, og passerte hennes hjemby Ditchling tre ganger den dagen.

La oss avslutte feiringen av Vera Lynn med et brak ved å nyte Vera Lynn med "We'll Meet Again" i filmen av sammen navn fra 1943.


Selveste Dronning Elizabeth av England siterte for øvrig låten i en TV-overført tale den 5. april 2020, hvor hun talte til britene om utfordringene ved Corona-viruset, og hvordan de skulle håndtere den.

Jeg tror aldri Vera Lynn blir glemt.