Billie Eilish

Hvis du ennå ikke har hørt om Billie Eilish må du ha bodd under en stein de siste par årene.. Da hører du aldri på radio og har i hvert fall heller ingen tenåringer i huset!

Ta en se/lytt her, så vet du helt sikkert hvem jeg snakker om, for hvem har ikke hørt megahitten «Bad Guy» før - kanskje i versjonen med Justin Bieber som gjesteartist? Her er den likevel uten Biebers bidrag.


Hvordan er det mulig for henne å være så kul som bare 17-åring? Det krever helt sikkert rå mengder talent og masse hardt arbeid!! Talentet er nok til dels nedarvet, for begge hennes foreldre jobber i underholdningsbransjen, og hun har fått hjemmeundervisning i stedet for å gå på vanlig normal skole. Hun har sunget siden hun var liten og skrevet sanger fra hun var cirka 11 år gammel, så Billie Eilish har hatt en noe annerledes barndom enn vi er vant med i Skandinavia. Noe av det forteller hun selv om her.


Billie Eilish er som nevnt fra Los Angeles i den amerikanske staten California, og hun er 17 år gammel. Hun er performer, danser, modell, singer-songwriter og for øvrig av irsk og skotsk avstamning. Rent teknisk er hun sopran, og har en eterisk eller hviskende karakter i sin stemme. Hun er litt vanskeligere å plassere rent sjangermessig. Selvfølgelig er det popmusikk hun lager, men det er også klare elementer av elektronica eller elektropop, for de som er inne i den slags... Hun skriver for øvrig selv det meste av sangene, men samarbeider også med sin bror, Finneas, om låtskrivingen. Hun er selv inspirert av the Beatles, Green Day, Avril Lavigne og Justin Bieber.

Billie Eilishs' image og visuelle uttrykk er, som denne halvgamle forfatteren ser det, litt mer innviklet å beskrive, men også det er naturligvis en stil i seg selv. Hun legger vekt på å kle seg alternativt og i (for) store eller dårlig tilpassede klær, for på den måten å utløse en form for reaksjon hos andre, eller i håp om å bli tatt mer alvorlig fordi det på en måte åpner folks øyne for noe annet og mer ved den personen de står overfor. Det samme gjelder hennes bruk av accessories og hårfarge, som hun er en flittig bruker av. Hennes image spenner fra punket til det mer ungpikeaktige (men fremdeles med "kant") til noe som jeg ikke engang føler meg stand til å beskrive. Hun prøver etter eget utsagn å kle seg så folk husker henne, og hun vil også gjerne være "litt intimiderende for å få andre til å lytte"!

Er Billie Eilish den største akkurat nå?

Først og fremst, så vet jo du og jeg begge godt at musikk ikke nødvendigvis er en konkurranse, ikke sant?

Men når det er sagt er det kanskje noe i det som sies... Den slags kan jo i et visst omfang måles på hitlister, og der ser Billie Eilish ut til å klare seg riktig godt, og omtale får hun helt sikkert også mye av. Prøv bare å Google navnet hennes, så skal du se, for det dukker opp masse lesestoff som du kan begynne å sette deg inn i hvis du ikke allerede kjenner til henne.

I en alder av kun 17 år har man allerede kunnet finne Billie Eilish på det Amerikanske Forbes' liste over bemerkelsesverdige personer, som fremdeles er under 30 år. Hun står bak hele sju singler som har innbrakt henne gullplater hos bransjeorganisasjonen RIAA i USA - og hele tre platinaplater samme sted! Se bare et lite utvalg av hva hun har prestert med sangene sine her nedenfor under "hits"... Men før det kan du nyte et forholdsvis ferskt intervju med henne, hvor hun kommer inn på noen av de tingene som har skjedd for henne gjennom de siste årene, som for eksempel å ha spilt på den enorme festivalen Coachella, få megahits, stor fanskare og å bli gjenkjent rundt omkring i verden.


Tallene og hitlistene snakker i hvert fall deres eget tydelige språk. Legg for eksempel merke til at videoen ovenfor med sangen "Bad Guy" har blitt spilt nesten en halv milliard ganger på Youtube.com. Det krever ganske stor suksess, mange fans og stor omtale for å oppnå dét!!

En rekke hits

Fram mot 2017 utga Billie Eilish sine første singler. Debuten "Ocean Eyes" utkom først på musikersiden Soundcloud, og ble senere gjenutgitt gjennom plateselskapet Interscope Records den 18. november 2016, da Billie kun var 14 år!

EP'en "Don't Smile at Me" utkom i august 2017, etter at hun hver uke hadde føyet en ny hitsingle til det som endte opp med å bli til EP'en. Suksessen med "Don't Smile at Me" ga henne en plass som "Next Up Artist" hos Apple Music i september 2017, og siden har det kun gått fremover i stadig økende tempo.

Billie Eilishs' første fullengdes albumutgivelse, "When We Fall Asleep, Where Do We Go?" fra 2019 har allerede på nåværende tidspunkt innbrakt henne hele fem topp-40 singler på den amerikanske hitlisten "US Billboard Hot 100". Albumet har gjort henne til den første artisten født etter år 2000 som har vært nummer én på den amerikanske albumhitlisten "Billboard 200" og den yngste kvinnelige artisten noensinne til å ha et album i toppen av den engelske albumhitlisten!

Her det låta "Wish You Were Gay", som også kjører i høy rotasjon hjemme hos meg hver gang min 13-årige datter får tak i fjernkontrollen.


"When We Fall Asleep, Where Do We Go" og låtene derfra gjorde henne samtidig til den artisten som har hatt flest låter på avspillingslisten samtidig - nemlig hele 14 sanger fra albumet på "Hot 100"-listen!!! Den eneste låta hun ikke fikk med på samme liste var sangen "Goodbye".

Ros fra etablerte stjerner

Verden har falt for Billie Eilish, hennes oppriktighet og hennes musikk. En snart middelaldrende rockedinosaur som meg selv leser mest om musikk og utstyr på nettsteder som deler min interesse for gitarer og rockemusikk av eldre dato, eller i det minste kraftig inspirert av rockens fedre. Og selv der har tenåring-fenomenet sneket seg inn...

På det gitarsentriske rock-nettstedet Ultimate Guitar, har man nylig blant annet kunne lese at legenden Thom Yorke fra bandet Radiohead har hatt anledning til å si til henne at «you are the only one doing anything... interesting these days» og i Thom Yorkes munn er det litt av et utsagn. Til gjengjeld melder historien (kanskje) også at uttalelsen like mye falt i håp om å dupere en annen gjest i backstage-lokalet. Døm selv hvis du leser artikkelen ved å klikke akkurat her.

Også pop-punk-bandet Blink-182's frontmann, sanger og bassist, Mark Hoppus, har uttalt at Billie Eilish tilfører noe nytt til populærmusikken, og at hun er en frisk bris i den musikkformen hun lager. Det ligger mer i det enn som så, for Hoppus har flere ting å si. Det kan du lese mer om ved å klikke her (åpner i nytt vindu).

Vil du høres ut som Billie Eilish?

Nei, hvordan er det hun høres ut da? Hvis du ikke har fått nok, så la oss bare lytte på "You Should See Me In a Crown" her nedenfor.


Det er naturligvis mange instrumenter og lydspor involvert i Billies produksjoner, men i mine ører har hun alltid den der helt dype synth-bassen kjørende, med en markant og veldig, veldig dyp bassgang gående under låtene, som snarere er laget på et tangentinstrument enn på en "vanlig" bassgitar med strenger. Du kan for eksempel sjekke vår prisbevisste Korg Monologue ved å klikke her. Min kollega, tangenttrollmann og lydekspert, Preben, sier at et slikt apparat kan gi deg den helt riktige lyden til akkurat den slags.

Du har naturligvis også bruk for en mikrofon, og du kan se vårt store utvalg av slikt ved å klikke akkurat her!

Bonus-info

Vi runder av for denne gang med en tilfeldig bonusopplysning: Billie Eilishs' mellomnavn er "Pirate"!!