Rask levering
30 dagers returrett
MVA og toll er inklusivt når du handler hos oss
Tilbake til oversikten

Hvordan stemmer man en ukulele?

Før du for alvor går i gang med å lære å spille, må ukulelen din stemmes! Det er viktig, for at den lyder riktig – og for at det skal forsette å være morsomt å spille på den. Stemningen betyr også mye for at du får noe ut av sine anstrengelser. Derfor er du også nødt til å sjekke stemningen, hver gang du samler ukulelen opp. Heldigvis er det ikke et ritual, som sliter på din ukulele, så den kan stemmes så mange ganger, det skal være!

Det absolutt letteste å bruke en tuner (stemmemaskin) til å få din ukulele i stemning Det bruker de profesjonelle også, så det er bestemt ikke noe galt i det. Til ukulele fungerer «klemmetunere» best. Man setter bare sin klemmetuner fast på ukulelens hode, tenner den og så er man klar for å stemme

Det mest normale er at man stemmer sin ukulele oppefra og ned til tonene G C E og A . Det finnes andre stemninger, man kan bruke – og det avhenger også av, hva for en ukulele, man har. De mest normale er sopran, konsert eller tenor, og de stemmes alle i G C E og A.

La oss kikke litt på fremgangsmåten, hvis du har en tuner:

Når man tenner tuneren, står den typisk på «kromatisk» innstilling eller standard tuning. Det betyr kort fortalt at du ikke trenger gjøre annet enn å holde øye med at de enkelte strengene kommer til å stemme til tonene G C E og A.

Når tuneren er tent, slår man strengene an én av gangen, så det kommer en tone fra dem. Når tonen lyder, kan man se på tuneren, om strengen skal stemmes opp eller ned – det vil si, om den må strammes eller slakkes ved å dreie på stemmeskruene. Det må stå den bokstaven på tuneren, som svarer til den strengen, du er i gang med å stemme. Fra den øverste strengen til den, som er lengst vekk fra hodet ditt, svarer de til tonene

G – «øverst»
C
E
A - lengst nede mot gulvet

Hvis du ikke har en tuner, er det masse klipp på nett, der man kan høre noenlunde, hvordan hver streng skal lyde. Men det er ingen tvil om, DanMusikk anbefaler at man bruker en tuner, fordi det gir det beste resultatet!