Loading

ESP Ltd

ESP (Electric Sound Products) er en Japansk fabrikant som bygger kvalitetsgitarer og -basser under henholdsvis ESP- og LTD-navnet. ESP startet opprinnelig med å produsere reservedeler til el-gitarer, herunder kropper og halser til Robin Guitars, Schecter Guitar Research, Kramer og DiMarzio. I starten av 80-årene har ESP også en mindre produksjon av el-gitarer som de utfører på bestilling, og i 1985 kommer George Lynch til Japan sammen med sitt band Dokken.

2 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

2 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

Strømlignet produksjon

I den forbindelse får George Lynch behov for en ny hals til gitaren sin, og han havner i ESPs butikk i Tokyo. George Lynch oppdager ESPs custom-bygde el-gitarer og blir så begeistret at han bestiller den modellen som vi senere kommer til å kjenne som ESP Kamikaze. Kamikaze kommer i handelen og oppnår stor suksess, hvilket fører til at ESP går over til serieproduksjon, Det er i denne perioden at ESP lanserer M1 Standard, MI Custom, Horizon Custom og Surveyor-bassen. ESP oppnår ytterligere berømmelse i forbindelse med Metallicas inntog på metall-scenen, bl.a. legger James Hetfield sin elsk på Explorer-modellen (ESP EXP/MX), hvilket førte til at ESPs el-gitarer ble mer og mer etterspurte. En ESP EXP/MX koster i dag mer hvis man finner den brukt, enn den i sin tid kostet som ny.

Utbredelse av kvaliteten fra ESP

ESP-gitarer og -basser har fra starten av vært veldig eksklusive og dyre instrumenter, beregnet for å oppfylle de kvalitetskrav som profesjonelle musikere har. I 1995 beslutter ESP likevel å introdusere LTD-serien for å gi en større mengde gitarister adgang til ESPs ettertraktede modeller, opprettet for å produsere ESPs produkter av høy kvalitet til en mer overkommelig pris.
ESP er i dag blant de største leverandørene av gitarer for tungrock-sjangeren, og ESP-gitarer benyttes bl.a. av Jeff Hanneman, James Hetfield, Kirk Hammet, John Carpenter, Dave Mustaine, Adam Darski og Alexi Laiho.