Loading

Gibson

Orville Gibson begynte med å bygge mandoliner i 1884 i Kalamazoo i Michigan i USA. Men det var først i 1902 at Gibson Mandolin-Guitar Company ble grunnlagt for å markedsføre disse instrumentene.

I 1919 ansetter Gibson en ung, lovende instrumentbygger og musiker som het Lloyd Loar. Loar setter i gang en utviklingsbølge som blant annet fører til mye nyskaping innen banjo-, mandolin- og gitardesign. Bl.a. lanseres i 1922 den berømte mandolinen Gibson F5, og Loar finner opp den moderne jazz-gitaren ved å gi den F-hull, og forlenger samtidig halsen slik at broen flyttes tettere inn mot midten av gitaren, noe som gir gitaren vesentlig mer volum og tone. Dette fører til at Gibson blir den ledende produsenten av jazz-gitarer i USA.

I 1930-årene forsker Gibson på elektrifisering av gitaren, hvilket fører til Gibsons første elektriske gitar, som lanseres i 1936 under navnet ES-150. Og det er også i 30-årene at Gibsons J-45 og J-200 western-gitarer introduseres.

4 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

4 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

Nye tider hos Gibson

Gibson stopper stort sett produksjonen under annen verdenskrig, på grunn av mangel på tre og metall til å bygge gitarer med, men i 1948 ansetter Gibson Ted McCarty, hvilket blir starten på en fremgangsrik periode for Gibson. Under McCartys ledelse utvikler Gibson alle de instrumentene som i dag er grunnstammen i Gibsons utvalg, og som i mange tilfeller har gått hen og blitt legendariske. Det er bl.a. i denne perioden at Les-Paul-modellen lanseres, faktisk i den formen som vi fremdeles kjenner i dag. I 1957 finner Gibson opp den moderne humbucker-pickupen, året etter ser den første ES-335 dagens lys, og samme år lanseres både Flying V og Explorer-modellen. I 1960 kommer de første Gibson Hummingbirds på markedet, og i 1961 kommer den berømte Gibson SG.

Gibson-gitarer hører i dag til blant de mest ettertraktede gitarer innen moderne musikk. I Les-Paul-serien er det modeller som har vært populære blant gitarister i årevis. El-gitarer som Les Paul Studio, Standard og Custom blir brukt av tusenvis av gitarister over hele verden, mens SG-gitarene, herunder '61 Reissue, Special og SG Standard, har et massivt følge blant rock'n'roll-gitarister, og Gibsons Designer-serie inneholder en rekke fremtredende modeller som Flying V, Firebird V og Explorer.

Gibson har derfor lenge vært en ledende produsent av elektriske gitarer. Listen av gitarister som bruker et Gibson-instrument til å komponere og fremføre deres musikk med er virkelig lang, og omfatter jazz-giganter som Larry Carlton og Tall Farlow, rock-gitarister som Angus Young, Jimmy Page og Slash, og tungrock-ikoner som Zakk Wylde, Randy Rhodes, Bill Kelliher og Brendon Small.