Loading

Gitar

Gitarer er kjent som et primærinstrument i forskjellige musikk-sjangrer som blues, bluegrass, country, flamenco, folkemusikk, jazz, Jota, mariachi, hård-rock, heavy metal, punk, reggae, rock, soul og mange andre former for musikk.

Den akustiske gitar

Den akustiske gitaren, som på norsk ofte kalles kassegitar, er et strengeinstrument, vanligvis med 6 strenger, men kan også ha 4,7,8,10 eller 12 (dobbeltkor) strenger. Tradisjonelt blir den bygget av tre med enten nylon- eller stålstrenger. Gitaren var opprinnelig et akustisk instrument, med en kropp – eller «kasse» – som danner et resonanskammer for strengevibrasjonene. Den klassiske gitaren blir ofte spilt som soloinstrument med fingerpickingteknikk.

Den elektriske gitar

Den elektriske gitar ble introdusert på 1930-tallet og brukes med en forsterker som lar deg manipulere og forme tonen elektronisk. Elektriske gitarer har hatt stor innflytelse på moderne populærkultur..

Konstruksjon

En akustisk gitar består av et stort hulrom i gitaren (resonanskammer) dette kalles «kroppen» eller «kassen». Kroppen er forbundet med halsen, som også kalles gripebrettet. På enden av halsen sitter hodet med stemmeskruene, som brukes til å stemme gitarstrengene. På en halvakustisk gitar er det montert interne mikrofoner eller «pickupper». Gitaren kan da kobles til en forsterker, men beholder den akustiske lyden. En elektrisk gitar består også av en gitar-kropp, som regel et mere eller mindre massivt stykke tre. På kroppen er gripebrettet/halsen festet, og på dette sitter hodet med stemmeskruer, som holder strengene. El-gitarer har såkalte pickups, som fanger opp strengvibrasjonene og sender dem ut via utgangen til forsterkeren. Under «plekterbrettet», som er en plate av plast som er skrudd på kroppen, sitter elektronikken. Det kan kobles til forskjellige effektpedaler, effektprosessorer og forsterkere til el-gitarer.

Gripebrettet

Gripebrettet er utstyrt med tverrgående metal-bånd som kalles bånd. Når du spiller trykkes strengene ned på gripebrettet, som endrer frekvensen/tonen av strengen.

Ulike typer av gitarer

Man kan feste halsen til gitarkroppen på forskjellige måter:

• Bolt-on – der halsen og kroppen blir satt sammen med skruer
• Sett-in Neck  – der halsen og kroppen er limt sammen, men satt dypere inn i kroppen
• Neck-through – der halsen er en «forlengelse» av kroppen og hvor gripebrettet og de andre delene er bygget på

Historie

Gitarens historie går minst tilbake til 2000 år. f.Kr. Begrepet «gitar» kommer trolig fra det persiske ordet «gui-tar» som betyr «halvsirkel og strenger» eller fra det latinske ordet «cithara». Den moderne gitaren stammer immidlertid nok ikke fra det romerske instrumentet, men fra middelalderens Spania. De to instrumentene, som ofte blir nevnt som de mest innflytelsesrike forgjengerne, er nemlig den europeiske lutt og den beslektede 4-strengs «oud». Før utviklingen av den elektriske gitaren og bruken av syntetiske materialer, ble en gitar definert som et instrument med «en lang bånd-hals, flat trekasse, ribbe og en flat rygg». Moderne vestlige strengeinstrumenter som gitar, fiolin, lutt og andre er fjernt i slekt med moderne instrumenter i Sentral-Asia og India. Første gang gitaren vises skriftlig i historien var på 1500-tallet.

Stemming

Gitaren er vanligvis stemt i notene E, A, D, G, H, E, respektivt, fra den dypeste til den letteste strengen. I praksis tar man utgangspunkt i A-strengen.