Rask levering
Returrett til 24/1-2023
MVA og toll er inklusivt når du handler hos oss
Pedaler & effekter

Pedaler & effekter

Når man driver med el-gitar, er gitarpedaler og effekter et svært omfattende område å dykke ned i. Gitarister bruker alt fra gamle forsterkere med innebygd reverb og tremolo, til moderne modelleringseffekter. Effekter til el-gitar er så utbredte at nesten enhver gitarist bruker flere gitareffekter på samme tid, og gitareffektene er oftest et sentralt element i den enkelte gitarists individuelle tone og uttrykk. Utvalget av typer, merker og formater innen gitareffekter er så stort at det er nok til å gjøre en gitarist utstyrsavhengig i mange år, med pedaler som er designet til å forbedre gitartonen din, til gitareffekter som kan skape lyder og klanger som ingen noensinne har hørt før.

De fleste starter med en vrengeffekt

Hvilken type pedal du skal velge til effektoppsettet er helt avhengig av hvilken tone du går etter, men en effekt som nesten alle av oss bruker er vrengpedalen. Forvrengerpedalen finnes i mange forskjellige utgaver, men de kan grunnleggende inndeles i overdrive, distortion og fuzz. Overdrive-effekten leverer den svette og varme forvrengningen som en overstyrt rørforsterker kan levere, mens en distortion leverer en mer tett og massiv forvrengning. Fuzz gir el-gitaren din en mer uharmonisk og skarp forvrengning, som særlig foretrekkes av mange alternative rockgitarister, men som også brukes flittig innen old-school rock og blues.

Bluesgitarister som ønsker å drive forsterkeren litt hardere, jazzfusion-gitarister som søker en tykk og vedvarende solotone, for ikke å snakke om rock- og metallgitarister, bruker alle sammen vreng til å forme deres el-gitartone med.

Reverb og delay-effekter skaper fylde og klang

Tidsbaserte effekter er en annen populær tilføyelse til ethvert pedalbrett. Det er her vi finner delay- og reverb-effektene. Delay-effektpedaler er utrolig populære, og brukes for å tilføre dype og omsluttende ekko-gjentagelser til gitarlyden, eller for å skape unike rytmiske figurer. Reverb kan du bruke til å plassere tonen din perfekt i en miks, eller til å gi gitarlyden din et mer distinkt uttrykk, f.eks ved å tilføre romfølelsen fra en katedral, eller en 60-talls fjærromklang til signalet ditt.

Gitareffekter til den eventyrlystne gitaristen

Modulasjonseffekter som chorus, flanger, phaser og vibrato, er der de eventyrlystne gitaristene finner lyden sin. Den gjennomvåte chorus-lyden fra "Message in a Bottle", Van Halens jet-flanger, og Hendrix' Uni-Vibe på "Star Spangled Banner", ville simpelthen ikke hatt den sjangerdefinerende gjennomslagkraften uten de tonene som de ikoniske gitarpedalene og effektene har bidratt med. Uansett om du foretrekker subtile effekttoner eller sonisk anarki, så er det her du finner det du søker.

Effektpedal eller multieffekt?

Den lyd og effekttype du har bruk for kan du finne på mange forskjellige måter. Effektpedaler byr hver især på deres egen individuelle tone, og de kan blandes og tilpasses for å oppnå den tonen du søker. Multieffektpedaler byr på større brukervennlighet, og mer frihet med hensyn til tilpasning av innstillinger og funksjoner.

I dag er det så mange spennende ting å tenke på når man leter etter gitarpedaler og effekter, at det blir en enestående reise som aldri slutter. Vil du ha ekte bypass eller bufret? Trenger du å integrere en looper i oppsettet ditt? Bør du overveie en av de mange minipedalene, slik at du kan spare plass på pedalbrettet ditt? Ofte er svaret på alle disse spørsmålene "Ja". Så uansett om du leter etter en enkeltpedal for å få litt mer sustain, eller en kraftfull multi-effekt, så har vi en gitareffekt til deg hos DanMusikk.