Rask levering
Returrett til 24/1-2023
MVA og toll er inklusivt når du handler hos oss

Jakthorn

De første metalhornene var mindre komplekse end moderne horn, som består av messingrør med en traktformet åpning (klokken) og viklet rundt et par ganger. Disse tidlige «jakthornene» ble opprinnelig spillet på jakt, og hornet ble ikke utstyrt med ventiler før det 19. århundrede. Jakthornet gjaller før, under og etter jakten. Å blåse i jakthorn er en gammel tysk tradition, som mange jegere har tatt til seg. Tross trange kår før i tiden, der hornblåsing nesten var gått over i historien, har det nå blitt fast innslag ved mange jakter. Samtidig har jakthornet også funnet vei til ulike konsertsaler som en naturlig del av ensembler i hele verden.

En transponerende instrument

En transponerende instrument er et musikkinstrument som ikke er stemt i vanlig konserttone. Det vil si, at spiller instrumentet en C i en bestemt oktav, da lyder det på en annen måte enn et ikke-transponerende instrument som f.eks. et piano. Et instrument er derfor også transponerende om det klinger i en annen oktav enn for eksempel pianoet. Jakthornet er et slikt instrument.

To typer jakthorn

Et jakthorn er av typen messingblåser. Siden et jakthorn ikke har ventiler, er du begrenset til å bruke de naturlige tonene. Jakthornet er mest brukt som et signalhorn under jakt. Jakthornet finnes i to typer: Fürst Pless og parforce. Fürst Pless-horn er det minste av det to og er den mest brukte for jakt. Det er stemt i tonen B og har en rørlengde på ca. 135 cm. Parforce-horn finns i to versjoner med en diameter på henholdsvis 51 cm og 34 cm. Disse hornene er også stemt i B og har en rørlengde på ca. 270 cm. Parforce-horn klinger en oktav lavere enn Fürst Pless-horn. Når det gjelder jakthornet (og luren i øvrig) er det bare musikerens «embouchure», altså bruk av leppemuskler, som er avgjørende for hvilken tone som dannes. Og siden rørets lengde og omkrets er fast, kan et slikt instrument bare spille naturlige toner. Hornet er i de fleste tilfeller laget av messing og kan være lakkert eller forsølvet. Hornets klang bestemmes av tykkelsen og lengden på røret.

Jakthornet – en messingblåser

Begrepet messingblåsere brukes for blåseinstrumenter av messing, der musikeren selv setter luften i svingninger før den sendes inn i instrumentet. Messinginstrumentet består av munnstykket, dvs. den del som er i kontakt med musikerens lepper, klangstykket (eller «sjallstykket») som er navnet på den traktformete munningen, der lyden kommer ut. De fleste messingblåseinstrumenter er også utstyrt med ventiler, som kan regulere lengden på røret, der luften kommer gjennom, og hvor tonen dannes. Jo mindre resonanskammer, jo høyere toner kan frembringes.

Messingblåsernes historie

Messingblåsere kan dateres helt tilbake til antikkens Egypt. De første utgavene var bare et metallrør uten munnstykke. Senere kom en plate til å støtte leppene, og til slutt et skikkelig munnstykke. Lurer fra den danske og skånske bronsealderen hadde munnstykker. I middelalderen begynte man å eksperimentere med å bygge instrumenter, som ikke var begrenset til naturlige toner. Det første eksperiment ble en trompet i to deler, der den ene delen kunne skjyves inn i den andre. Men den var for tung og upraktisk og ble erstattet av trombonens system. Det ble også utarbeidet lange og smale trompeter, som kunne spille svært høye, naturlige toner, som danner en diatonisk skala. Hornet har vært i stand til å spille flere toner mellom naturtonene, bla. fordi hornspillere regulerer toner med den ene hånden i sjallstykket. Det har vært eksperimentert med hull og klaffer som på treblåseinstrumenter, men uten tilfredsstillende resultater.

Godt håndverk og tilbehør

På grunn av vår egen import kan vi garantere lav pris på jakthorn, men likevel i høy kvalitet. Har du spørsmål til våre produkter, har vi flinke medarbeidere som kan hjelpe deg. Vi har også tilbehør til jakthorn: f.eks. dimmere og stativer, slik at du kan nyte ditt nye horn i lang tid fremover.

Har du bestemt deg for et jakthorn, kan vi guide deg gjennom en trygg handel fra start til kjøp. Vi spiller selv musikk og har vært i samme situasjon rundt kjøp av utstyr som du er i. Hos oss er du garantert en god kvalitet uten at det koster for mye, og med våre korte leveringstid, trenger du ikke vente lenge på det nye jakthornet.