Loading

Cajon

En cajon - eller cajontromme – hører til gruppen av perkusjonsinstrumenter. Ordet cajon (uttales «ka-hon») er spansk og betyr «kasse», og det er stort sett hva det er: en kasse, som du kan sitte og slå på. Det er den enkle forklaringen, men i dag er en cajon et mye mer sofistikert instrument enn originalen fra slutten av det 18. århundret.

7 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

7 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

Fiskekasser og skuffer

Liker du perkusjoninstrumenter, vet du, at det ikke finns grenser for, hva du kan tromme på. En cajon var fra begynnelsen bare kasser, som de afrikanske slavene brukte som instrumenter når de kom til Amerika. Cajonen kan spores til Peru, der slavene brukte fiskekasser som cajon, og til slavene i Cuba, som brukte skuffer med samme formål. I utgangspunktet antas det å være et afrikansk instrument.

Søramerikanske rytmer

I dag er cajonen fortsatt i bruk i både cubansk og peruansk musikk, men instrumentet er ganske annerledes enn de originale kassene og skuffene. Både i dette og det forrige århundret, har cajonen gjennomgått en stor utvikling som gjør det til et svært populært og allsidig instrument den dag i dag.

Flamenco

I 1970 besøkte den berømte spanske gitaristen Paco de Lucia Peru og i den anledning fikk han en cajon forært av den peruanske komponisten Caitro Soto. Det var begynnelsen på cajonens bruk innen flamenco-musikken. På cajon til flamenco er det vanligvis festet gitarstrenger på innsiden av kassen, noe som gir en mer skarp og grov lyd.

Cajonens utforming

Alle seks sider av en cajon består generelt av tre. På fem av sidene er tykkelsen av treet omtrent et par cm, mens fronten vanligvis er av tynnere kryssfiner . På baksiden er det et lydhull. Toppen vil vanligvis være polstret, så det fungerer som en krakk, du sitter på, mens du spiller.

Spilleteknikk

På en cajon kan du få en overraskende variert lyd, avhengig av hvor på boksen du slår. Du kan lage en mørk og dyp lyd ved å slå på selve kassen, mens lyden blir mer «skrattende» når du slår på kanten av din cajon. Bruk begge hender, fingre og føtter og eksperimenter med spillet ditt – du vil bli overrasket over hva du kan få ut av en cajon.

Cajonen i det 21. århundret

I dag har cajonen spredt seg til mange andre sjangere enn den typiske søramerikanske folkemusikk og spansk flamenco. En cajon er en favoritt i mange andre sammenhenger – f.eks. i forbindelse med akustisk eller »unplugged» musikk. Selv i rockemusikk finner man ofte en cajon blant instrumentene.  Liker du musikken rå, er en cajon altså også et godt valg!

Kom i gang

Med vår Dimavery CAJ-120 standard-cajon får du mange muligheter til å uttrykke din rytmiske glede. Det er et bra instrument hvis du ønsker å begynne å spille på cajon. Cajonen har en meget populær størrelse på 30 x 50 cm og en flott lyd.

Ta med deg cajonen

En cajon er et instrument som egner seg godt til å ta med seg. Den er lett å bære og veier ikke mer enn ca. 5 kg. Cajonen lar deg jamme med venner, uansett om de også spiller perkusjoninstrumenter eller foretrekker akustisk gitar.

Vi har fingeren på pulsen

Som et rytmeinstrument har cajonens popularitet økt markant de siste årene. Vær med på bølgen og kjøp en cajon hos oss. Vi har egen import, og derfor kan du få et instrument med en god lyd til en veldig lav pris.