Loading

Eufonium

Eufoniet er det dypeste instrumentet blant saxhornene og det er et utpreget solistinstrument for tenorstemmer. Et eufonium har en veldig myk lyd, og selv om det er stemt i Bb som et barytonhorn, kan dette store hornet spille bedre i lave toner. Dermed overlapper eufoniet en del av tubaens toneområde, og når eufoniet ikke spiller solo-stemmen, utfyller det ofte tubaens stemme. I motsetning til de lysere instrumentene, har et eufonium vanligvis fire ventiler. Dette for å kompensere for en ubalanse i de dype tonene, noe som viser seg med større horn. Det er ofte bare ett eufonium (maksimalt to) i et brass band.

1 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

1 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

Eufonium – en messingblåser

Begrepet messingblåser brukes for blåseinstrumenter, hvor musikeren selv setter luften i svingninger før den sendes inn i instrumentet. En messingblåser består av dysen, dvs. den delen, som er i kontakt med musikerens lepper, klangstykket (eller «sjallstykket»), som er navnet på den traktformete munningen, hvor lyden kommer ut. De fleste messingblåseinstrumenter er også utstyrt med ventiler, som brukes for å regulere lengden av røret, der luften passerer gjennom. Slik blir tonen dannet; jo mindre resonanskammer, jo høyere toner kan frembringes.

Spilleteknikk

I likhet med trompeten og alle andre moderne messingblåseinstrumenter, lager eufoniet en lyd når spilleren vibrerer («bruser») leppene på munnstykket. Dette skaper en vibrerende luftsøyle i slangen. Frekvensen av luften kan endres ved å endre leppenes åpning, bruk av ansiktsmusklene og utformingen av leppene, også kaldet «embouchure».

Dobbel-klokke-eufonium

I USA ble det oppfunnet en dobbel-klokke-eufonium, som har en mindre klokke i tillegg til den normale. Dette betydde at spilleren kunne bytte bjeller for visse avsnitt eller for individuelle toner ved hjelp av en ekstra ventil, som ble betjent med venstre hånd. Tilsynelatende ble den lille klokken brukt til å imitere lyden av en trombone.

Viktige eufonium-spillere

I eufonium-verdenen har det vært mange kjente musikere gjennom hele instrumentets historie. Tradisjonelt har det vært tre store nasjonale skoler: den amerikanske, den britiske og den japanske.

Alfred James Phasey (1834-1888), engelsk baryton- og eufonium-artist er kreditert for å endre boringen av baryton-saxhornet (forløperen til baryton-hornet), dermed skape det første sanne eufoniet.
Steven Mead, engelsk eufonium-solist og professor ved Royal Northern College of Music. Arbeider internasjonalt for å fremme den britiske eufonium-lyden.
David Thornton, første-eufonist fra Black Dyke Band og elev av Steven Mead. Han er kjent for å ha vunnet flere prestisjetunge internasjonale konkurranser.
Simone Mantia (1873-1951), var en italienskfødt amerikansk eufonium-virtuoso -solist, og var den første til å spille inn musikk med dette ikke-orkestrale instrumentet i USA.
Leonard Falcone (1899-1985), var en italienskfødt amerikansk eufonium-solist og arrangør av Eufonium Festival, den allerfremste skueplass for instrumentet i USA.
Toru Miura, japansk professor i eufonium ved Kunitachi College of Music. Ble som solist tildelt en Lifetime Achievement Award ved International Tuba Euphonium Association (tidligere TUBA) for sin rolle i å fremme instrumentets popularitet.

Messingblåsernes historie

Messingblåsere kan dateres helt tilbake til antikkens Egypt. De første utgavene var bare et metallrør uten munnstykke. Senere kom en plate til å støtte leppene, og til slutt et riktig munnstykke. Lurer fra den danske og skånske bronsealderen hadde munnstykker. I middelalderen begynte man å eksperimentere med å bygge instrumenter som ikke var begrenset til naturlige toner. Det første eksperiment ble en trompet i to deler, hvor én del skjyves inn i den andre. Men den var for tung og upraktisk og ble erstattet av trombonens system. Det ble også utarbeidet lange og smale trompeter, som kunne spille svært høye, naturlige toner, der danner en diatonisk skala. Hornet har kunnet spille flere toner mellom naturtonene, bla. fordi hornister regulerer toner ved å stappe venstre hånd inn i sjallstykket. Det har vært eksperimentert med hull og klaffer som på treblåseinstrumenter, men uten tilfredsstillende resultater.

Godt håndverk og tilbehør

På grunn av vår egen import kan vi garantere deg en lav pris på vår eufonier, men derfor er kvaliteten fortsatt høy. Har du spørsmål om våre produkter, yter vi god service som kan hjelpe deg. Som tidligere nevnt, har vi også tilbehør til fransk horn, for eksempel ventilolje, så du kan nyte ditt nye eufonium i lang tid.

Vi gjør mye for deg

Har du bestemt deg for et eufonium til vår rimelige pris, som skyldes egen import, vil vi veilede deg gjennom en trygg handel fra start til slutt. Vi spiller musikk selv og har vært i samme situasjon rundt kjøp av utstyr som du er i. Hos oss er du garantert en god kvalitet uten at det koster for mye, og med våre korte leveringstid, trenger du ikke vente lenge på ditt nye eufonium.