Loading

Kornett

En kornett er et messingblås-instrument. Den ligner på en trompet, men er mer kompakt, og de låter ikke helt likt. En trompet spiller litt skarpere enn kornetten.

Kornetten ble oppfunnet på 1800-tallet og brukes hovedsakelig i brass band. Kornetten ble utstyrt med ventiler før trompeten. Kornetten stammer fra posthornet rundt 1820 i Frankrike. Blant de første produsentene av moderne kornetter var Paris-baserte Jean Aste i 1828. Instrumentet kunne ikke ha blitt utviklet uten forbedrelsene av stempel-ventilene fra Heinrich Stölzel og Friedrich Blühmel. I begynnelsen av det 19. århundrede oppfant disse to instrumenthåndtverkerene nesten samtidig ventiler, som fortsatt brukes i dag.

4 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

4 produkt(er)

Side 1 av 1

Set Descending Direction

I familie med trompeten

Kornetten hadde allerede ventiler fra 1814, men ikke før 100 år senere ble det utgitt trompeter med ventiler. Den moderne trompeten har ventiler som gjør det mulig å spille de samme notene som kornetten. Kornetter og trompeter laget i samme toneart spiller i samme pitch og teknikken man bruker for å spille instrumentene er nesten identisk. De skiller seg imidlertidig fra hverandre når det gjelder klangfarge.

Messingblåsernes historie

Begrepet messing brukes for blåseinstrumenter, av messing, hvor musikeren selv setter luften i svingninger før den sendes inn i instrumentet. Messingblås består av munnstykke, dvs. den delen som er i kontakt med musikerens lepper. Klangstykket (eller sjallstykket) er navnet på den traktformede munningen, der lyden kommer ut. De fleste messingblås-instrumenter er også utstyrt med ventiler, som trykkes ned for å regulere lengden av røret, som luften passerer igjennom, og der tonen blir dannet. Jo mindre resonanskammer, jo høyere toner kan frembringes.
Messingblåsere kan dateres helt tilbake til antikkens Egypt. De første utgavene var bare et metallrør uten munnstykke. Senere kom en plate til å støtte leppene, og til slutt et skikkelig munnstykke. Lurer fra den danske og skånske bronsealderen hadde munnstykker. I middelalderen begynte man å eksperimentere med å bygge instrumenter, som ikke var begrenset til naturlige toner. Det første eksperiment ble en trompet i to deler, der én del kunne skjyves inn i den andre. Men den var for tung og upraktisk og ble erstattet av trombonens system. Det ble også utarbeidet lange og smale trompeter, som kunne spille veldig høye, naturlige toner, som danner en diatonisk skala. Hornet kunne spille flere toner mellom naturtonene, bla. fordi hornspillere regulerer toner med den ene hånden i sjallstykket. Det har vært eksperimentert med hull og klaffer som på treblåseinstrumenter, men uten tilfredsstillende resultater.

Spilleteknikk

I likhet med trompeten og alle andre moderne messingblås-instrumenter, lager kornetten lyd når spilleren vibrerer («bruser») leppene i munnstykket. Dette skaper en vibrerende luftsøyle. Luftens frekvens kan endres ved å endre leppeåpningen eller bruke ansiktsmusklene og endre på leppenes form, også kalt «embouchure». I tillegg kan luftsøylen forlenges med å trykke inn en eller flere ventiler. Uten ventiler kan musikeren bare produsere en harmonisk rekke toner, som spilles av signalhorn og andre «naturlige» messinginstrumenter. Disse tonene er langt fra hverandre i det meste av instrumentets rekkevidde, noe som gjør diatoniske og kromatiske skalaer utilgjengelig – unntatt i et ekstremt høyt register. Ventiler endrer lengden på den vibrerende luftsøylen og gir muligheten til å lage kromatiske lyder med kornetten.

En kornett kan være stemt i Bb eller i A, men det finnes også kornetter, som er stemt i Eb. Slike kornetter kalt es-kornetter eller soprankornetter. Eb-kornetten er en del av standardutstyret i brass-band sammen med 10 Bb-kornetter.