Loading

Tverrfløyte

Tverrfløyten tilhører treblåsfamilien. Den ble opprinnelig laget av tre, men er i dag vanligvis laget av metall. Forskjellige materialer kombineres ofte, og valget av materialer er av stor viktighet for lyden på instrumentet. Som navnet antyder, er fløyten et instrument, som holdes til siden. Den er ca. 65 cm lang og bygd i tre deler.

Et instrument for gudene

Vi skal langt tilbake i tiden for å møte den første tverrfløyten. Den kan muligens spores tilbake til 800 f.Kr. – men ikke i den formen vi er kjent med i dag. Om dette er sant eller ikke er vanskelig å vite, men fløyten skal også ha vært populært blant gudene. I al fall er spesielt guden Krishna ofte avbildet med en tverrfløyte.

Fra Asia til Europa

Opprinnelig stammer tverrfløyten fra Asia. Herfra kom den til Europa, der den første gang er nevnt på 1200-tallet. Det var ikke et instrument med høy status i middelalderen og renessansen. Frem til 16. tallet ble tverrfløyten mest brukt som et militær-instrument for signalisering. Senere har den kommet tilbake for fullt.

Tverrfløyte inviteres inn på de bonede golv

I løpet av 1600-tallet økte tverrfløytens popularitet. Instrumentet gjennomgikk en rekke forbedringer, som hevet kvaliteten og brukervennligheten. T. H. Böhm kom med en avgjørende forbedring av instrumentet til en sylindrisk fløyte rundt 1850, og fløyten, som vi kjenner og bruker i dag, ble skapt. Veien var ryddet for større popularitet blant musikere og musikkelskere. 

Bredt utvalg av komposisjonene

Tverrfløytens repertoar tar av i barokken, selvom musikken fra denne tiden ofte er musikk, som opprinnelig ble skrevet for blokkfløyte. Senere ble milevis av noteark fylt med komposisjoner for tverrfløyte – blant annet av Vivaldi og Mozart. Liker du musikk fra barokk og rokokko, er det mange spennende komposisjoner å prøve på tverrfløyten.

Tverrfløyte i det 20. og 21. århundre

Er du interessert i mer moderne musikk, har tverrfløyten fortsatt mye å tilby. Tverrfløyten er også brukt i jazz, og selv i rockemusikk slår det ikke feil. Flere kjente fløytister har bidratt til å skape fornyet interesse for dette fascinerende instrumentet – f.eks engelske James Galway og Emanuel Pahud. Innenfor rockemusikken kan f.eks nevnes Ian Andersen fra Jethro Tull.

Tverrfløytens nære familie

Den mest almindelige tverrfløyten i dag er en C-fløyte. Den brukes både som soloinstrument og som medlem av kammerensembler og orkestre. Innenfor fløytefamilien finner man også en alt-fløyte og bass-fløyte som klinger hhv. en fjerdedel og én oktav under vanlig tverrfløyte. Piccolofløyten – tverrfløytens lillebror – ligger en oktav over vanlig tverrfløyte. Piccolofløyten finner du også her på våre nettsider.

For nybegynnere og viderekomne

Om du står overfor ditt første fløytekjøp, eller om du har spilt fløyte i lengre tid, kan du finne kvalitetsinstrumenter hos oss. Vår fløyte har en god lyd og kvalitetspads.

Egen import sikrer høy kvalitet

Som med mange av våre andre instrumenter, står vi selv for importen av våre fløyter. På denne måten sikrer vi, at du får en fløyte i den beste kvalitet til en svært lav pris.

Lær å mestre din tverrfløyte

Med vår tverrfløyte undervisnings-DVD har vi sørget for, at du kan komme i gang med å spille tverrfløyte. DVD-en, som er på engelsk, gjør det mulig å lære å spille tverrfløyte på en enkel måte og i ditt eget tempo.