Rask levering
30 dagers returrett
MVA og toll er inklusivt når du handler hos oss

Sopran-ukulele

Ukuleler kommer i et mylder av varianter, og uansett hvilken du er for, er Danmusikk.no det rette stedet å lete

15 vare(r)

Ukulele: Liten størrelse, mye moro

Ukuleler er nærmest synonyme med hawaiiansk og ubekymret øyboerkultur, men ukulelen kommer faktisk ikke fra Hawaii. I 1870-årene ankom de første portugisiske innvandrerne til Honolulu, og med seg i bagasjen hadde de en rekke tradisjonelle instrumenter - herunder den lille, firestrengede macheten. De innfødte øyboerne ble forelsket i lyden av den liten macheten, og selv den daværende kongen på Hawai, David Kalakaua, tok macheten til seg og begynte å spille på den. Med tiden fikk macheten ny stemming, og et nytt navn, og slik oppsto den moderne ukulelen. Siden da har ukulelens bærbarhet og behagelige tone fått internasjonal anerkjennelse. De siste årene har ukulelen blitt enormt populær, ikke minst takket være ukulele-spillere som Beirut, Train, Jake Shimabukuro og Israel Kamakawiwo'ole, hvis utgave av "Somewhere Over the Rainbow" fremdeles er verdens mest populære ukulele-utgivelse.

Det grunnleggende

Ukulelen ligner grunnleggende på en akustiske gitar i miniatyrstørrelse, og ble opprinnelig bygd av Hawaiiansk koa-tre. I dag er de fleste ukuleler fremdeles laget av tre, hvor mahogni, gran og sedertre hører til de mest etterspurte tresortene, mens de rimeligere ukulelene er laget av kryssfiner eller laminattre. Ukulelestrenger ble opprinnelig laget av dyretarm, men er i dag laget av nylon. Ukulelen lages typisk med en gitarformet kropp, men det forekommer også ananasformede kropper, og i nyere tid er det blitt populært med forskjellige design som er inspirert av elektriske gitarer.

De fleste ukulelene har fire strenger, men det finnes eksempler på ukuleler med 5, 6 og til og med 8 strenger. Og selv om ukulelen er kjent for å være et rent akustisk instrument, lages det også ukuleler med innebygd mikrofon så den kan kobles til en forsterker eller et lydkort. I forhold til gitarer eller banjoer, er ukuleler svært små, lette og bærbare. Ukulelens vakre lyd brukes ofte til å gi låter et roligere og mer sjarmerende uttrykk.

Sopran- og konsert-ukuleler

Det er totalt syv typer ukuleler, som alle sammen varierer i størrelse, toneomfang og stemming. Den minste typen ukulele er pikkoloukulelen. Men de mest populære ukulelene er enten sopran- eller konsertukuleler. Sopranukulelen er ca 51 cm lang og utrustet med 12 til 15 bånd, mens konsertukulelen er litt større med en lengde på 58 cm og 15-18 bånd.

Tenor-, baryton- og bassukuleler

Tenorukulelen er neste størrelse med 17-19 bånd og en lengde på ca 66 cm. Barytonukulelen er enda større, med 18-21 bånd og en lengde på 74 cm. I motsetning til sopran-, konsert- og tenorukulelene som stemmes g-c-e-a, så stemmes barytonukulelen i d-g-h-e. Da barytonukulelens stemming tilsvarer de fire nederste strengene på gitaren, er er barytonukulelen særlig populær blant gitarister. Barytonukulelen har 18-21 bånd og en lengde på ca 74 cm. Barytonukulelen var opprinnelig den største ukulelen, men siden 2012 har man også kunnet få bassukuleler. Bassukulelen stemmes som en vanlig bass i e-a-d-g, og er ca. 76 cm lang.

Hos DanMusikk er vi spesialister på sopran-, konsert-, tenor-, baryton- og bassukuleler. Vi har gitt råd om ukuleler i 2 årtier, og dusinvis av forskjellige modeller og masse tilbehør til den nystartede eller viderekomne ukulelespilleren. Uansett om du er nybegynner som ønsker å starte for moro skyld, eller viderekommen og trenger et instrument til deg selv eller til en elev, så kan vi hos DanMusikk hjelpe deg videre.